Čtvrtek, 28. března 2024

Silvestrovský kosí masakr nedává americkým vědcům spát

Silvestrovský kosí masakr nedává americkým vědcům spát

Americkým ornitologům nedává spát masový úhyn několika tisíc kosů v malém městě Beebe ve státě Arkansas, k němuž došlo během silvestrovské noci. Podle upřesněných informací z nebe na zem spadlo přes 3000 ptáků a odborníkům se stále ještě nepodařilo určit přesnou příčinu jejich chování.

Podle očitých svědků ptáci padali na střechy domů, na chodníky či do dvorů. Mrtvá těla pokryla ulice a blokovala dopravu, několik málo jedinců, kteří pád přežili, se po zemi potácelo, jako by byli opilí. Padající ptáci vráželi do sloupů veřejného osvětlení, do vozidel i do lidí nebo vzájemně jeden do druhého. Někteří letěli z nebe kolmo přímo do země.

V Beebe tou dobou oslavovali příchod nového roku ohňostrojem. Světelné záblesky a třaskavý hluk jako příčina úhynu kosů byla také první hypotézou, kterou experti prověřovali. Podle arkansaské ornitoložky Karen Roweové mohly výbuchy ohňostroje přinutit ptáky k letu v nižších výškách, a protože kosi mají špatný zrak, mohli snadno ztratit orientaci.

Existují ale i jiné domněnky. Příčinou neobvyklého jevu mohla být bouřka a panická reakce třeba jen jednoho z ptáků, která k osudnému pádu strhla ostatní. Vědci také zkoumají kostry opeřenců, aby vyloučili infekční onemocnění nebo otravu. Všechna těla ale nesou výhradně stopy zranění způsobených pádem. Mnozí z uhynulých ptáků se stali vítanou pochoutkou pro místní psy a kočky, nejevících po nečekaných hodech žádné známky otravy.

Obyvatelům pětitisícového Beebe šokující podívaná zkazila novoroční oslavy. V době, kdy ostatní plnili číše šampaňským, v Beebe lidé alarmovali policii. "Blouznivcům čekajícím na konec světa svitla naděje," komentoval příhodu místní policista Eddie Cullum.

Silvestrovský kosí masakr nebyl v Arkansasu jediným hromadným úhynem zvěře na konci odcházejícího roku. Minulý týden nedaleko odtud zaznamenali úhyn několika tisíc ryb druhu bubeník americký, jejichž těla vynesla na břeh řeka Arkansas. Příčinou hromadného úhynu byla podle místních expertů nakažlivá nemoc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů