Středa, 24. dubna 2024

Pusťte ratan do pokoje, pustíte i kus přírody

Je lehký, tvárný a především se hodí absolutně všude. Ratanový nábytek už dávno nepatří jen do zimních zahrad a na terasy před domem. Zkuste jej zapojit přímo do vaší domácnosti : doladit jím můžete obývací pokoj, ložnici či pracovnu, a to i pokud vyznáváte moderní styl.

Pusťte ratan do pokoje, pustíte i kus přírody

Ratan se vyrábí z rostliny calamus rotang, která dosahuje délky až sto metrů. Tuto rychloschnoucí palmu najdete v tropických oblastech. Následně se suší a používá k výrobě nepřeberného množství nábytku. Výhodou ratanu je, že každý kus stolu, židle, křesla, který se z něj vyrobí, je originálem, ve kterém někdo zanechal kus sebe.

Přestože třeba dosud znáte maximálně ratanová zahradní křesla nebo stolek, vězte, že dnešní výrobcimyslí i na nábytek, který byste využili uvnitř domu či bytu. A proč také ne. Ratan je velice spolehlivý materiál s vysokou životností, lehce se ošetřuje, je zajímavý a vnáší do místností harmonii a pohodu. Po jakém kousku nábytku tedy sáhnout?

Vybavte si obývák ratanem

Jestliže nechcete mít obývací pokoj laděný ve stejném duchu, jako ostatní, ratan je možným řešením, jak se odlišit. Dopřejete si pěkné designersky zpracované kusy za poměrně nízké ceny. Z ratanu se dnes vyrábí pohodlné a velké sedací soupravy, konferenční stolky i truhly, které se v obývacím pokoji hezky vyjímají.

Při nákupu si ovšem dejte pozor na to, aby byl váš nábytek skutečně vyroben z ratanu. Výrobci občas přicházejí na trh s nábytkem, který je ratanu velmi podobný, ale je vyrobený z proutí. To nemá tak velkou životnost ani odolnost. Výrobky z proutí poznáte v obchodě jednoduše - jsou mnohem levnější než ty ratanové.

Na co si dát pozor

  • ratanový nábytek nikdy nesprchujte, jinak začne plesnivět
  • umývejte jej vlhkou houbičkou s trochou saponátu, můžete jej i vysávat
  • do křesel z ratanu by neměly sedat osoby s váhou vyšší než 110 Kg

Hitem posledních měsíců se v České republice stal černý ratan, přezdívaný také krokodýlí hnízdo. Mezi jeho přednosti patří hlavně pevnost a odolnost, disponuje však menší pružností a o něco větší hmotností než obyčejný ratan. Jeho přirozená barva je tmavá, temně šedá, šedá až černá. Na pohled působí velice elegantně a vkusně.

Kousek přírody při spaní

Už jste vyzkoušeli ratanovou postel? Ne? Udělejte si čas a zajděte do obchodu s nábytkem, musíte ji vyzkoušet "na vlastní kůži". Postele z ratanu vám dají okamžitě pocit, že jste v přírodě. Matrace na konstrukci hezky křupe, přitom je velmi stabilní.

A nejen postel dokáže vaši ložnici rozzářit v přírodních tónech. Doladit ji můžete pomocí malých křesílek, trojnohých stolků, které se dají použít místo těch klasických nočních, nebo pomocí zásuvek. Výborně s vaším interiérem budou ladit i ratanové květináče. Dřevo si totiž s rostlinami velice dobře rozumí a tato kombinace lahodí oku.

Do exteriéru

Je jasné, že nejlépe bude ratanový nábytek ladit s vaší zimní zahradou nebo terasou. Pokud budete vybírat sedací soupravy do zimní zahrady, kterou máte zastřešenou, i tady nezapomínejte na ochranu speciálním lakem, díky kterému výrobky zvládnou i změny počasí a teplot.




Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů