Čtvrtek, 28. března 2024

Dosáhnout na ekodotaci bude těžší

Zelené úsporám vládne nejistota. Nikdo neřekl, kdy se opět otevře. Stavební firmy jsou nervozní, mají málo zakázek.

Dosáhnout na ekodotaci bude těžší

Věřit programu Zelená úsporám je velmi nejistá sázka. Získat dotace na zateplování či nová okna bude zřejmě o něco přísnější, a navíc příjem žádostí o dotace se znovu nespustí v únoru, jak stát sliboval. Stavební firmy se obávají potíží, které jim zdržování přinese.

"Je to pro nás velký zásah. Stavební firmy mají v tomto období málo zakázek a Zelená úsporám byla jedním z mála pozitivních impulzů. To prodlužování na mě působí tak, jako by se program neměl znovu otevřít," míní ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek.

Zmatky ve fondu

Dočasná ředitelka Státního fondu životního prostředí Radka Bučilová se nechce k budoucnosti programu vyjadřovat, dokud nebude mít fond stálého ředitele. Ten předchozí, Libor Michálek, odešel poté, co jej odvolal někdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil. Vadilo mu, že si Michálek tajně nahrával jeho poradce Martina Knetiga kvůli podezření z korupce. Exministr Drobil také bývalého šéfa Michálka kritizoval za to, že fond přijal více žádostí, než kolik má peněz na přerozdělení dotací. Částka může jít až do miliard korun. Nikdo z ministerstva ještě nestanovil termín, kdy se program znovu otevře.

Zelená úsporám by se zdržela i bez personálních rošád. Otevření zateplovacího programu vázne také proto, že se do něj přihlásilo hodně lidí, kteří podávali chybně vyplněné formuláře. Pracovníci fondu musejí ještě překontrolovat 14 tisíc žádostí. "Od začátku vyhlášení programu jsme evidovali 75 tisíc žádostí. Z toho 10 tisíc přišlo v posledním týdnu před pozastavením," popsala mluvčí fondu Lenka Brandtová. Pro srovnání: V roce 2009 o podporu žádalo zhruba tři tisíce lidí. Zelená úsporám stojí od začátku listopadu.

Dotace na český způsob

Právě časté chyby v žádostech souvisejí s novinkou, která v programu zřejmě nastane. Přestože ji fond nechce oficiálně potvrdit, ještě před odchodem Libora Michálka se s ní počítalo a stále je podle informací HN ve hře. Fond by měl přitvrdit a chybně vypracované žádosti už přestat tolerovat. Až dosud je úředníci vracejí žadatelům k dopracování spolu s označením, co a jak opravit, aby lidé po zateplení domu na dotaci dosáhli. V budoucnu už by měla tolerance přestat, a pokud lidé podají chybnou žádost, dotaci dostanou nižší nebo dokonce žádnou.

Lidé totiž podávali záměrně neúplné žádosti, aby se dostali do pomyslné fronty a měli jistotu, že na ně zbudou peníze. Pracovníci fondu se setkávali i s tím, že žadatelé nadhodnocovali faktury, aby dosáhli na vyšší dotace. Deklarovali například dražší typy oken, než poté použili.


75 000
lidí chce dotace z programu Zelená úsporám. Pracovníci fondu nyní musejí přezkoumat ještě 14 tisíc složek s dokumenty.

10 000
žádostí se navalilo na Fond životního prostředí za poslední říjnový týden, když bylo jasné, že bude program pozastaven.

19 mld.
má Fond životního prostředí k rozdělení na ekologické zateplení domů. Peníze pocházejí z prodeje emisních povolenek.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů