Čtvrtek, 28. března 2024

Montované stavby z recyklovaného materiálu

Před třemi lety vznikla společnost Flexibuild, která se stala nositelem myšlenky vytvoření nového recyklovaného stavebního materiálu a také stavebního systému, který využívá jeho jedinečné vlastnosti.

Montované stavby z recyklovaného materiálu

Systém byl představen v říjnovém čísle Stavitele.

"Na počátku šlo jen o myšlenku recyklace a výrobu produktů. Počítali jsme s tím, že budeme vyrábět desky a panely pro stavební firmy, případně se budou dodávat do sítě prodejců stavebních materiálů, tedy o postupnou náhradu obdobných deskových materiálů. Nicméně konzervativní přístup trhu a postupné poznávání parametrů našich výrobků nás vedlo k rozhodnutí obchodní strategii zásadně změnit," říká Olga Girstlová, generální ředitelka společnosti Flexibuild s.r.o.

"Přestože i v jiných zemích probíhá recyklace nápojových kartonů, myšlenka použití výrobků pro realizaci celých staveb je jedinečná. To nám potvrdili i zástupci TetraPaku, s nimiž problematiku recyklace nápojových kartonů konzultujeme. Inspirací pro nás bylo využití alternativy montované výstavby."

OTÁZKA: Jak dalece jste se s výrobou podobných desek v zahraničí seznamovali?

Seznámili jsme se pouze s podobnými technologiemi recyklace nápojových kartonů. To jsou pro nás náměty pro další rozvoj technologie. Ale pokud jde o vlastní parametry výrobku a stavební systém, celou cestu jsme si museli projít sami. Původní myšlenku vývoje technologie pro výrobu materiálu Flexibuild přinesl můj manžel Valentin Girstl a v naší společnosti VUVL a.s. zahájil první kroky. Z dostupných strojů bylo nutné přesně specifikovat jejich typ, skladbu linky a potřebné technické úpravy včetně vytvoření řídicího systému. To, co je zcela klíčové, jsou vlastní parametry výrobního postupu. Tedy správné složení výrobku a přesné dodržení technologie výroby - zejména teploty, tlaku a času.

OTÁZKA: Jak dlouho trval vývoj?

Vývoj materiálu a současně i první podoby stavebního systému byl dokončen počátkem roku 2008, kdy byly uzavřeny potřebné zkoušky a naše výrobky, tedy desky, sendviče i izolace, získaly stavebně technické osvědčení a certifikáty. Zároveň se provedly i zkoušky, které byly nezbytné pro deklaraci parametrů pro výstavbu rodinných domů s dřevěným nosným skeletem. Od té doby se výrobky Flexibuild staly plnohodnotným stavebním materiálem. Většina zkoušek probíhala již podle harmonizovaných norem a mohou být použity v případě, pokud bychom chtěli naše výrobky certifikovat ,i na jiných trzích EU.

Vlastní parametry výrobků se ladily s odborníky z oblasti stavebnictví tak, aby splnily požadavky pro využití ve výstavbě. Jedním s partnerů v této fázi byla Stavební fakulta ČVUT Praha. Protože náš systém kombinuje různé stavební postupy, spolupracovali jsme při jeho vývoji i se specialisty na montované stavby s využitím dřeva.

Asi největším problémem byl fakt, že pro materiál neexistoval příslušný etalon, který by určil, jakých hodnot parametrů výrobků máme dosáhnout. Tento etalon byl vytvořen až po jejich následné certifikaci. To, že je výrobek unikátní, nám potvrdilo získání užitného vzoru v ČR. Předložili jsme i světovou patentovou přihlášku.

OTÁZKA: Co všechno bylo spojeno se zajištěním výrobního provozu?

Vlastní recyklace a následná výroba probíhá v našem závodě v Hrušovanech u Brna. Využíváme dobře fungujícího systému sběru tříděného odpadu v obcích a tedy spolupráce se společností EkoKom. Dalším zdrojem jsou přímé vztahy s firmami, které nápojový karton používají jako obal pro své produkty. Ale kromě nápojových kartonů používáme při výrobě desek i vrstvené obaly typu PET.

Do pořízení a následného rozšíření recyklační a výrobní technologie jsme od roku 2006 investovali zhruba 18 milionů korun. V současné době máme instalovanou technologii s maximální kapacitou recyklace 1200 tun nápojového kartonu za rok, kterou obsluhuje až 15 pracovníků. Technologický postup je bezodpadový, technologické přídavky a případné neshodné výrobky se opět drtí a znovu zpracují. Celková investice do uvedení produktů na trh a vytvoření stavebního systému činí do dnešního dne 40 milionů korun.

OTÁZKA: Máte vlastní projekční ateliér? Kdy se první projekty realizovaly?

Abychom zákazníky i odbornou veřejnost přesvědčili, že systém lze uplatnit pro rozmanité typy staveb, zvolili jsme cestu vlastních katalogových řešení. Při tvorbě projektů spolupracujeme s externí sítí architektů, projektantů a dalších technických specialistů. První řešení jsme nabídli v roce 2008 a pro příští rok se připravuje již čtvrtá rozšířená varianta. Kromě katalogových návrhů rodinných domů máme připraveny i projekty pro bytové a řadové domy, stavby občanské vybavenosti, jako jsou školy, a školky, pro haly, ale i startovací nebo sociální bydlení.

V loňském roce jsme náš tým rozšířili o architekta, který se podílí na konkrétních modifikacích nabídek pro zákazníky a také řídí síť našich spolupracovníků. Dokážeme tedy nabídnout služby od výběru vhodného typu domu přes kompletní projektové a inženýrské činnosti až po vlastní realizaci stavby na klíč.

OTÁZKA: Kolik domů už bylo s vaším materiálem postaveno?

Koncem loňského roku jsme měli šedesát již postavených rodinných domů a v této době probíhá výstavba dalších dvanácti. Kromě toho se prodalo i množství výrobků pro koncové zákazníky nebo stavební firmy. V roce 2010 jsme také dokončili dvě nízkoenergetické stavby a nyní se realizuje devět pasivních rodinných domů.

V těchto týdnech dokončujeme produktová řešení využívající dřevěný či ocelový nosný skelet a připravujeme i projekty s lehkým betonovým skeletem, které umožní výstavbu bytových domů až do sedmi nadzemních podlaží.

AUTOR: Hana Vinšová

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů