Úterý, 19. března 2024

Loňských 55 rekultivačních projektů bylo za 265 miliónů korun, návrat krajiny přírodě mapuje nová publikace

Krajina na Karvinsku se díky rekultivacím území dříve zasažených těžbou v posledních letech výrazně mění. Svědčí o tom i nová publikace Vracíme krajině život, mapující rekultivační projekty v regionu.

Loňských 55 rekultivačních projektů bylo za 265 miliónů korun, návrat krajiny přírodě mapuje nová publikace

Jen v roce 2010 probíhalo 55 větších rekultivačních projektů. Celkové náklady dosáhly téměř 265 miliónů korun. Například lokalita takzvaného Darkovského moře je největší rekultivační akcí na Moravě a ve Slezsku s potenciálem stát se atraktivní odpočinkovou a rekreační lokalitou pro obyvatele Karviné a okolních obcí. Uvědomujeme si svou zodpovědnosti za změny v krajině, které těžba uhlí přináší. Obnově jednotlivých lokalit proto věnujeme výraznou pozornost," řekl personální ředitel OKD Radim Tabášek.

Rekultivační brožuru sledující proměny lokalit poznamenaných těžbou uhlí v místa, kam se vrátily vzácné druhy rostlin a živočichů, si zájemci mohou stáhnout na internetových stránkách www.okd.cz . Publikace je doplněna bohatým fotografickým doprovodem, jež mapuje stav krajiny před začátkem sanačně-rekultivačních prací a po jejich ukončení.

Cílem rekultivačních projektů je návrat krajiny, která byla zásadně proměněna lidskou činností, do přirozeného stavu, v němž území funguje jako soběstačný ekosystém s původními živočišnými a rostlinnými druhy. Ty se do těchto lokalit postupně vrací a dávají vzniknout novému unikátnímu ekosystému s výskytem vzácných druhů fauny a flóry.

Společnost OKD se snaží vracet tuto krajinu pro rekreační využití lidem. Tento fakt má v hustě osídlené aglomeraci Moravskoslezského kraje s nedostatkem volných ploch pro volnočasové aktivity velký význam. "O tom, jak bude území po rekultivaci vypadat a jaké bude jeho další využití, rozhoduje vždy zastupitelstvo jednotlivých obcí při územním plánováním. Veškeré práce jsou pod kontrolou úřadů ochrany životního prostředí a OKD klade důraz na ekologický rozměr projektů," vysvětlil Tabášek.

Rekultivace probíhaly v roce 2010 na rozloze téměř 860 hektarů. Mezi nejvýznamnější projekty patří například úprava řeky Stonávky, devátá etapa rekultivace lokality Louky, rekultivace Soleckého kopce v Karviné či jižní části Karvinského potoka.

Celkem bylo na rekultivační projekty v roce 2010 vynaloženo 265 miliónů korun, od roku 1989 se celkové náklady na rekultivace v těžebním revíru OKD vyšplhaly na téměř 4,25 miliardy korun. Tři miliardy korun pocházely z prostředků OKD a 1,26 miliardy z financí státu v rámci programu Revitalizace Moravskoslezského kraje, který byl zahájen v roce 2003 a řeší škody na krajině způsobené hornictvím před rokem 1992, tedy před privatizací OKD.

Černouhelná těžební společnost OKD ze skupiny New World Resources je největším zaměstnavatelem na severu Moravy, pracuje v ní přibližně 14 000 lidí, dalších téměř 4 000 pracovníků pro firmu těží uhlí prostřednictvím dodavatelských organizací.

Na činnost jednotlivých šachet jsou přitom navázány další tisíce pracovních míst ve firmách, které pro OKD zajišťují dodávky zboží a služeb. V roce 2008 založili těžaři Nadaci OKD, do které firma přispívá každoročně 1 % ze zisku před zdaněním, například na sociální projekty nebo na projekty zabývající se ochranou přírody nad rámec zákonných povinností souvisejících s rekultivacemi. Za tři roky nadace rozdělila neziskovým organizacím a obcím přes 123 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů