Středa, 24. dubna 2024

FOND ASEKOL POČTVRTÉ PODPOŘÍ PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA SBĚR A RECYKLACI ELEKTROZAŘÍZENÍ

Do 31. března mohou již počtvrté obce, kraje, nevládní neziskové organizace a provozovatelé sběrných dvorů požádat u Fondu ASEKOL o finanční příspěvek pro projekty zaměřené na zlepšení efektivity sběru elektroodpadu.

FOND ASEKOL POČTVRTÉ PODPOŘÍ PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA SBĚR A RECYKLACI ELEKTROZAŘÍZENÍ

Od roku 2008 podpořila nezisková společnost ASEKOL, která je zakladatelem fondu, již 101 projektů, mezi něž rozdělila více než 9 000 000 korun. Letos bude objem finanční podpory opět v rozsahu několika milionů.

elektro"Tak jako i v předchozích letech očekáváme žádosti o podporu projektů, které přispějí ke zkvalitnění míst zpětného odběru, zlepšení jejich dostupnosti a posílí osvětu v oblasti problematiky zpětného odběru a recyklace elektrozařízení. Podmínky pro získání podpory se výrazně nemění. Vypsané jsou tři programy, a to Intenzita, Rekonstrukce a Osvěta," vysvětluje manažerka komunikace společnosti ASEKOL Hana Ansorgová.
Žadatelé mohou posílat své přihlášky během února a března. Přihlášky se podávají na formuláři "Přihláška do grantového řízení", který je k dispozici na www.asekol.cz v sekci Fond ASEKOL. V dubnu proběhne vyhodnocení přihlášek, v květnu vyhlášení výsledků a v červnu uzavření smluv. Organizátoři očekávají, že projekty budou realizovány do konce roku. "Při vyplňování přihlášky doporučujeme dbát především na dodržení formálních náležitostí a základních parametrů, jako je například minimální podíl spolufinancování ze strany žadatele," upozorňuje Ansorgová.

Minulý ročník grantového řízení Fondu ASEKOL přinesl žadatelům finanční podporu přesahující 2,2 milionů korun pro projekty týkající se zlepšení lokální situace zpětného odběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení. Do řízení se přihlásilo 47 žádostí, z nichž osmičlenná Rada Fondu ASEKOL podpořila 32. "Více než dvěma miliony jsme vybrané projekty podpořili finančně, zbytek prostředků byl věnován na pořízení, dopravu a montáž osmi přístřešků na vysloužilá elektrozařízení, tzv. E-domků," říká Hana Ansorgová a dodává: "Jako obvykle hledaly podporu především města, obce a provozovatelé sběrných dvorů, zaznamenali jsme však i několik žádostí neziskových organizací. Jednoznačně nejčastější požadavek se loni týkal zabezpečení sběrného dvora, a to zejména prostřednictvím kamerového systému. Velmi žádaný byl také E-domek, který byl minulý rok poprvé přímo zařazen do nabídky."

Vypsané programy:

  • Intenzita - vytvoření nebo zvýšení počtu sběrných míst v konkrétní lokalitě, popřípadě i zlepšení jejich dostupnosti
  • Rekonstrukce - je zaměřen na kvalitu sběrných míst z hlediska zvýšení kapacity, jejich rekonstrukce nebo zlepšení vybavení
  • Osvěta - je zaměřen na vzdělání a osvětu v oblasti problematiky zpětného odběru a recyklace elektrozařízení


Více informací o Grantovém řízení Fondu ASEKOL pro rok 2011 najdete zde: www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů