Pátek, 29. března 2024

Klatovy připravují dvouhektarový areál odpadového hospodářství

Klatovy připravují dvouhektarový areál odpadového hospodářství

Klatovy vybudují díky dotaci Evropské unie dvouhektarový areál odpadového hospodářství, v Plzeňském kraji unikátní. Z bývalého velkoskladu potravin Taroko vznikne zázemí odpadového hospodářství včetně sběru veškerých odpadů a vyžádá si 38,5 milionu korun. ČTK to řekla Daniela Pleskotová, vedoucí odboru rozvoje druhého největšího města v Plzeňském kraji s 23.500 obyvateli.

Z operačního programu Životní prostředí (OPŽP) získá město dotaci 27,5 milionu korun a zbytek přidá ze svého. "Dotace už je schválená, ale zatím není podepsaná," řekl starosta Rudolf Salvetr.

Vlastní stavba bude zahájena příští rok v červnu a dokončena v červenci 2013, provoz odstartuje v září. "Určitě tam přesuneme sběrný dvůr na třídění odpadu a bude tam sklad nebezpečného odpadu. Kompostárna se zatím v této etapě realizovat nebude," uvedla Pleskotová. Do oploceného prostoru ve směru na Tajanov, kde je obrovská hala, velký pozemek a administrativní budova, přesune městská firma Odpadové hospodářství techniku sběru odpadů. V Taroku vznikne moderní sběrný dvůr, oplocený a uzamčený. Současný na parkovišti u hřbitova je 17 let starý.

"Investice zahrnuje ještě například přístřešek pro kontejnery, mostní váhu, vrátnici, opravu manipulační plochy, veřejné osvětlení, kanalizaci a vodovod a odstranění povrchů komunikací, buněk a přístřešků a dále sadové úpravy," uvedla Pleskotová.

Město koupilo před pěti lety areál Taroka o ploše 1,7 hektaru za 12 milionů korun. Nové odpadové zázemí naváže na starou industriální zónu města u bývalého Kozaku. Skladovací haly i garáže jsou dobře přístupné a jsou tam dostatečné manipulační plochy.

Městská skládka zůstane v sousedních Štěpánovicích. Město rozšiřuje první kazetu na ukládání komunálního odpadu a v roce 2013 má v plánu ještě druhou a třetí. "Toto rozšíření by mělo vydržet déle než do roku 2017," uvedla Pleskotová. Do Štěpánovic se sváží komunální a stavební odpad z Klatovska, nejbližší podobně velká skládka je ve Vysoké u Přeštic.

Z OPŽP získají Klatovy ještě dotace na dvě stavby. První z nich je rekonstrukce systému druhé části jižní větve tepelného zásobování, která zahrnuje výměnu parovodu za teplovod včetně obnovy výměníkových stanic v kilometrovém úseku. Náklady podle Pleskotové činí 36 milionů Kč, z toho dotace 19 milionů. Druhou stavbou je zateplení domova důchodců a penzionu v Podhůrčí, které má přijít na 33 milionů korun, dá EU 6,6 milionu Kč.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů