Pátek, 29. března 2024

Náročná cesta ekoznaček

Uplynulo téměř pět let od chvíle, kdy byl v České republice certifikován první ekologický hotel. V následujících letech jej několik dalších hotelů následovalo, ale také opouštělo. Ekologický boom se totiž v Česku, jak se zdá, konat nebude. Může za to pravděpodobně příliš rychlé a náročné zpřísnění podmínek pro udělení certifikace.

Náročná cesta ekoznaček

Co je to ekoznačka?

Zatouží-li český hotel s ekologickým provozem po certifikátu zaručujícím pomocí kritérií určitou úroveň šetrného přístupu k přírodě, má v podstatě pouze dvě možnosti, které se však postupem času sjednotily v možnost jednu. Na úrovni ekoznačky (environmentálního značení typu I dle normy ČSN ISO 14024) se jedná o českou značku Ekologicky šetrná služba a evropskou Eko-značku EU, známou také jako Ecolabel či zjednodušeně "ekokvětina". Ještě před rokem 2010 bylo možné zažádat o každou z těchto značek zvlášť, po zpřísnění sady kritérií ze strany Evropské unie v lednu loňského roku se v podstatě kritéria obou značek slila v jednu sadu. Splní-li tedy dnes hotel požadavky Evropské unie, plní také národní kritéria a má možnost zažádat o obě značky. Obě jsou mu však v případě následného porušení pravidel odebrány.

Kolik stojí certifikace?

Registrační poplatek za používání značky Ekologicky šetrná služba (mluvíme-li o provozech, tj. poskytovatelích služeb) je pro poskytovatele služeb 10 tisíc Kč s možností slevy 50 % pro mikropodniky, malé a střední podniky, stávající držitele ekoznačky a držitele certifikací EMAS, ISO 14001. Roční poplatek za používání je pak 5 tisíc Kč (se stejnou, 50% slevou). U Ekoznačky EU je registrační poplatek 9 tisíc Kč, výše ročního poplatku se pak vypočítává jako 0,15 % ročního obratu (minimálně 15 tisíc Kč, maximálně 750 tisíc Kč) opět s možností slev.

To je ovšem částka skutečně minimální ve srovnání s finančními investicemi, které je nutné v hotelu vynaložit při plnění jednotlivých kritérií. To byl jeden z nejčastěji uváděných důvodů vedení hotelů, které po zpřísnění kritérií od certifikace ustoupily. Z celkového počtu až 12 ekologicky certifikovaných ubytovacích zařízení v České republice ve vrcholné éře roku 2008 a 2009 po této úpravě, ať už z jakéhokoliv důvodu, zůstaly pouhé čtyři. Pražské hotely Adalbert, Adria, Plaza Alta a Chateau Mcely.

Zpřísněná pravidla

Na začátku loňského roku vstoupila v platnost aktualizovaná kritéria pro udělení Ekoznačky EU a souběžně i Ekologicky šetrné služby a stávající držitelé byli povinni doložit odpovědnému orgánu pro udělení obou těchto značek, české informační agentuře životního prostředí Cenia, že tento nový standard plní. "To však učinila pouze část z nich, zbývajícím proto byla licence pro používání ekoznačky odebrána," popisuje Pavel Hrubý ze společnosti Cenia. "Neznáme příčiny u všech případů, protože někteří držitelé prostě přestali komunikovat. U některých byla podle všeho rozhodujícím faktorem jejich ekonomická situace bez přímé souvislosti s aktualizací kritérií. U některých pak samozřejmě hrálo roli zpřísnění některých kritérií," dodává Pavel Hrubý.

Ze všech kritérií bylo podle něj zřejmě nejzásadnější zvýšení minimálního požadovaného podílu spotřebované elektrické energie z obnovitelných zdrojů z 22 % na 50 %. Další zpřísnění mezi povinnými kritérii se týkalo maximálního limitu pro obsah síry v uhlí a těžkých olejích k vytápění, přísnější jsou nyní také požadavky na účinnost kotlů a klimatizačních jednotek, zvýšen byl minimální podíl světelných zdrojů energetické třídy A, zpřísnění se týkalo také maximálního průtoku vody z kohoutků a sprch z 12 l/min na 9 l/min.

SLABĚ ZELENÁ BUDOUCNOST

Podle názoru společnosti Cenia bude i přes tyto těžkosti segment ekologicky šetrných hotelů v budoucnu růst. "Pokud jde o zájem o certifikaci Ekoznačkou EU nebo Ekologicky šetrnou službou, zájem o ně je v podstatě stále stejný. V porovnání s jinými evropskými státy si také jako Česká republika nevedeme špatně. Počty se sice nemůžeme rovnat s velmocemi, jako je Itálie nebo Francie, ale v porovnání např. s ostatními novými členskými zeměmi EU jsme na tom jednoznačně nejlépe," doplňuje Pavel Hrubý. Podle vyjádření kolegů zabývajících se stejnou tematikou z Lotyšska, Polska a Maďarska je v těchto zemích ze strany hotelů o Ekoznačku EU zájem velmi malý, a pokud se někdo rozhodne ji získat, neudrží si ji dlouho.

AUTOR: Klára Chromá
ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů