Pátek, 19. dubna 2024

EU by mohla finančně podpořit odstřel kormoránů v Česku

EU by mohla finančně podpořit odstřel kormoránů v Česku

Evropská unie možná finančně podpoří odstřel kormoránů v Česku a dalších zemích Evropy, kde decimují rybí populaci v řekách i rybnících. Rybáři by mohli získat i unijní peníze na náhradu škod. ČTK to dnes během jednání ministrů zemědělství v Bruselu řekl český ministr zemědělství Ivan Fuksa.

"My jsme dostali za úkol předložit studie o tom, jakým způsobem je nárůst populace kormoránů napříč tahem přes Evropu. Z toho doložit jaké velké vznikají škody a potom by se řešila podpora buď náhrady škod, a nebo i podpora na odstraňování kormorána, který nejvíc rybářům škodí a vyžírá rybníky," uvedl Fuksa.

Ptáci, kteří v Česku zimují, původně patřili mezi chráněné druhy, ale jejich populace se v Evropě ve druhé polovině 20. století zvětšila zhruba stonásobně. V současnosti je tak i v ČR povolen jejich odstřel, ale jen ve velmi omezeném množství, které podle rybářů nestačí.

Jen na západě Čech přitom rybáři ročně vysadí kolem 30.000 lipanů, zpět ale uloví jen zhruba dvě tisícovky těchto ryb. Podobná situace je i u pstruhů. "Dnes je lipan na některých místech ohroženější než kormorán," řekl před časem ČTK Martin Bílý ze západočeského Českého rybářského svazu. Hejna kormoránů přitom zdaleka nedecimují jen ryby a řeky v západních Čechách, ale i ve zbytku země.

Každý kormorán denně sežere zhruba půl kila ryb, aby vůbec přežil a loví především původní říční druhy jako jelec, jesen, tloušť, ostroretka či podoustev. S unijní podporou by stát rybářům nejspíš povolil odstřel většího množství ptáků. "Odstřel dnes existuje a stát na to i přispívá, ale otázka je, jestli by ten rozsah nebyl větší," dodal Fuksa.

Finanční příspěvek na odstřel kormorána však není jediný, který se rybářům v poslední době naskytl. Česko dnes eurokomisařce pro rybolov Marii Damanikiové předložilo deklaraci podepsanou i zástupci Slovenska, Maďarska, Rakouska a Lucemburska, v níž žádají, aby unie začala podporovat i sladkovodní rybolov a nikoliv jen rybolov námořní.

"Jakýkoliv příspěvek bude velmi významný, protože to, co v současné době dáváme do podpory rybářství, tak to jsou úplně marginální čísla ve srovnání s podporou zemědělců. Co je velmi podstatné je, že mi tyto peníze nebudeme brát zemědělcům, ale budeme je brát námořnímu rybolovu," uvedl český ministr zemědělství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů