Čtvrtek, 28. března 2024

Nezvyšujte limity 3.000 lidí je proti - vzkázali zástupci EPS politikům

Nezvyšujte limity 3.000 lidí je proti - vzkázali zástupci EPS politikům

Zástupkyně Ekologického právního servisu se 23.2.2011 zúčastnila schůze Výboru pro zdravotnictví, na níž se mimo jiné diskutovalo o plánovaném zvýšení hlukových limitů. EPS představil politikům petice a otevřené dopisy proti zvyšování limitů (včetně Výzvy EPS) podpořené téměř 3.000 podpisy a informoval politiky o negativních dopadech hluku na zdraví.

Zvýšení limitů, které předpokládá plánovaná novela nařízení vlády č. 148/2006 Sb., by znamenala zvýšení stresu, rizika hypertenze a respiračních onemocnění. Na rizika plánované novely, která má zvýšit limity hluku, upozornil na Výboru pro zdravotnictví PSP ČR Ekologický právní servis. Argumentoval přitom údaji Světové zdravotnické organizace a Státního zdravotního ústavu. Proti zvyšování hlukových limitů vznikl spontánní odpor řady občanských sdružení. Jen v Praze podpořilo petice proti zvyšování limitů přes 2.000 lidí, téměř tisícovka občanů podpořila SMSkou nebo e-mailem Výzvu vytvořenou EPS. Ekologický právní servis ve svém vystoupení informoval poslance o podpoře těchto dokumentů a předal jim Výzvu. Tu také zaslal ministru zdravotnictví.

Členové Výboru pro zdravotnictví zaujali k výzvě EPS vstřícný postoj. "Pan Krákora, pan Šnajdr a pan Koskuba taktéž vyjádřili na schůzi obavu ze zvyšování limitů. Dá se říci, že s námi souhlasili," uvádí zástupkyně EPS, Mgr. Markéta Višinková. Plánovaná novela nařízení vlády je v současné době v meziresortním připomínkovém řízení. Zvýšení limitů má usnadnit a zlevnit výstavbu pozemních komunikací.

Kontakt: Mgr. Markéta Višinková

Ekologický právní servis tel. 775 154 081

e-mail: marketa.visinkova@eps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů