Pátek, 29. března 2024

ZAHRADA HROU POMŮŽE S ROZVOJEM DĚTÍ

ZAHRADA HROU POMŮŽE S ROZVOJEM DĚTÍ

Nadace PROMĚNY otevírá nový grantový program. Zaměří se v něm na proměny prostředí, v němž vyrůstá nejmladší generace. ZAHRADA HROU pomůže školám se zlepšováním stavu jejich zahrad. Na jeden projekt přispívá nadace částkou do výše 2 mil. Kč. V letošním roce dostanou šanci pražské mateřské školy.

Cílem nadačního programu ZAHRADA HROU je podporovat tvorbu inspirativního prostředí při zařízeních pro děti a mládež. Zahrady vybudované s podporou nadace PROMĚNY by měly u dětí pomáhat s rozvojem tvořivosti, samostatnosti, pohybových dovedností i povědomí o zákonitostech přírody. Projekty budou současně prostředkem pro přiblížení práce architekta dětem. Ty se budou vždy na tvorbě návrhu "své" zahrady podílet. V polovině března nadace zveřejní první grantovou výzvu, která bude určena pražským mateřským školám. Záměrem nadace je každoročně podpořit proměnu jedné až dvou zahrad grantem do výše 2 mil. Kč. Nadace PROMĚNY již pracuje na pilotním projektu, který by měl být dokončen nejpozději na jaře příštího roku. Program ZAHRADA HROU získal záštitu ministra životního prostředí.

"Přípravě programu jsme věnovali více než rok. Východiskem pro nás byl celkově neutěšený stav prostředí, v němž děti tráví spoustu času, samozřejmě i poptávka ze strany škol po řešení této situace a zkušenosti z nadačního programu PARKY," přibližuje důvody vzniku nového programu ředitelka nadace PROMĚNY Gabriela Navrátilová. Tradice tzv. školních zahrad v České republice je dlouhá a iniciativ, které usilují
o zlepšení jejich stavu, postupně přibývá. Přesto je zde stále řada problémů, k jejichž řešení chce nadace přispět. Chybí finance na údržbu i obnovu školních zahrad, přetrvává obava z náročné péče i z netradičně řešených herních prvků a jejich certifikace. Zahrady bývají často nahrazovány sportovními hřišti s umělým povrchem, případně typizovanými herními prvky a zeleň ze zahrad nenávratně mizí. Dětská hřiště jsou řešena šablonovitě, nerozvíjí se fantazie a kreativita. "S pomocí programu ZAHRADA HROU chceme na tyto nepříznivé trendy upozornit a současně nabídnout alternativu," doplňuje ředitelka nadace.

V rámci chystané grantové výzvy pořádá nadace PROMĚNY seminář ZAHRADA HROU, který je určený především zástupcům pražských mateřských škol. Uskuteční se ve středu 13. dubna v Národní technické knihovně v Praze 6. "Program připravujeme ve spolupráci s architekty, výtvarníky a pedagogy, kteří se této problematice dlouhodobě věnují. Účastníkům semináře představí svou práci a podělí se o praktické zkušenosti s realizací i využitím netradičně řešených zahrad a hřišť," vysvětluje Gabriela Navrátilová.

Program ZAHRADA HROU se zaměří na pomoc konkrétním zahradám pro děti a mládež, vedle toho chce nadace dlouhodobě pracovat na související metodice, která by se stala praktickým pomocníkem pro uživatele i správce školních zahrad a hřišť. Jitka Přerovská, tajemnice správní rady nadace k tomu říká: "Výchovné principy a práce s veřejností ve skutečnosti tvoří polovinu naší práce. V tomto směru se nový program prolíná s postupy v programu PARKY. Do každého projektu se vždy snažíme zapojit co nejvíce lidí v místě. V případě školní zahrady bude práce s jejími uživateli ještě důležitější. Zapojení dětí a pedagogů do plánování zahrady a jejího dalšího využívání je cestou k dlouhodobě funkčnímu prostoru." Jedním ze záměrů nadace je také zprostředkovat dětem vhled do práce architekta. "V rámci projektů, v nichž podporujeme proměny parků, se často setkáváme s tím, že lidé nejsou o této problematice dostatečně informováni. Pokud už dětem ukážeme, že práce s prostorem ve městě má svá pravidla, že architekt musí brát při řešení konkrétního návrhu na zřetel celou řadu vlivů, a pokud děti necháme vše tzv. osahat, můžeme přispět k tomu, že si s sebou ponesou to podstatné i dál, do dospělosti," doplňuje Jitka Přerovská.

Nadace PROMĚNY poskytla od svého založení před pěti lety nadační příspěvky v celkové výši 44,5 mil. Kč na rozvoj městských parků. V programu PARKY dosud umožnila kompletní obnovu tří městských parků, aktuálně podporuje realizaci dalších dvou velkých projektů: v Sušici a v Litoměřicích.

Další podrobnosti o činnosti nadace na www.nadace-promeny.cz nebo na vyžádání.

Petra Hrubošová / manažerka komunikace
nadace PROMĚNY / Nad Krocínkou 55 / 190 00 Praha 9
kontakty / 234 768 007 / 775 654 314 / www.nadace-promeny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů