Středa, 24. dubna 2024

Vodohospodáři upravují v Břeclavi břeh Dyje zničený bobry

Vodohospodáři upravují v Břeclavi břeh Dyje zničený bobry

Vodohospodáři dnes začali likvidovat propadliny, které se vytvořily v místech opuštěných bobřích nor na levém břehu řeky Dyje v Břeclavi. Všechny tyto otvory, které hráz značně zeslabují, bude nutné zavézt dříve, než bude v létě zpevněna v úseku dlouhém 700 metrů ocelovou stěnou. ČTK to dnes řekl Ladislav Vágner z podniku Povodí Moravy.

Na problémy s hrází přišli pracovníci břeclavské radnice předloni v říjnu. Na levém břehu Dyje našli 70 nor. Některé jsou opuštěné, v jiných sídlí asi dvě bobří rodiny - tedy 20 zvířat.

"Nyní likvidujeme jen opuštěné nory, které se zčásti propadly. Zahrnujeme je zeminou, která je pak udusána. Hráz připravujeme na případné vyšší průtoky v Dyji, které mohou nastat na jaře," uvedl Vágner. Dnes vodohospodáři tímto způsobem upravili šest míst na břehu.

Pokud by se nezpevnil 3,5 metru vysokou ocelovou stěnou, do bobřích nor by vnikla při vyšších průtocích voda, která by břeh podmáčela. V ohrožení by se tak ocitla čtvrť Stará Břeclav. Loni byl stěnou zpevněn první úsek břehu dlouhý přibližně 150 metrů.

Břeclavský problém souvisí s přemnoženými bobry na jižní Moravě. Obdobné potíže jsou například v parku lednického zámku, kde také narušují břehy Dyje. Správa parku se už léta marně snaží najít řešení, jak udržet bobry mimo tento areál.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů