Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vandalové ničí Jeseníky. Lesníci ale zakročí

Vandalové ničí Jeseníky. Lesníci ale zakročí

Šumperk - Vandalové, borůvkáři a turisté páchají v Jeseníkách veliké škody. Jenom v oblasti Petrových kamenů v rezervaci Praděd museli ochranáři během uplynulého víkendu napomenout na osmdesát neukázněných návštěvníků. Ti například chodí mimo vyznačené stezky v místech, kde rostou velmi vzácné rostliny. Nyní budou proto na pořádek dohlížet také desítky lesníků, kteří prošli potřebným školením. Jedním z nich je Jiří Pňáček, který v terénu kontroloval těžbu dříví. Teď může udělovat i pokuty. "Mě dovede rozčílit, že lidé si PET láhev donesou do lesa, ale pak ji už nedají do baťohu," zlobí se.

Video: Reportáž Martiny Vysloužilové

Činnost správců je nad rámec běžných pracovních povinností lesníků. "Nicméně využíváme toho, že se v oblasti pohybují a jsou venku v terénu," vysvětluje Pavel Indra, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Šumperk.

V CHKO Jeseníky jsou čtyři národní přírodní rezervace. Vyskytují se zde ohrožená zvířata a ohrožené rostliny a platí tu tedy přísná pravidla.

Profesionálním strážcům pomáhají dobrovolníci. Ti jsou ale v terénu pouze o víkendu. Noví strážci, kterými jsou lesníci, budou vítanou pomocí ve všední dny. "Máme vybudovaný systém on-line hlášení, který se dá okamžitě po návratu z terénu vyplnit. A během pár vteřin na to můžeme reagovat," říká Michal Ulrych, vedoucí terénní služby.

Za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny může strážce přírody na místě udělit pokutu až ve výši tisíce korun. Anebo zahájí správní řízení. V takovém případě může návštěvník hor zaplatit ještě mnohem více.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů