Sobota, 20. dubna 2024

ČR vloni splnila limit využití obnovitelných zdrojů energie

ČR vloni splnila limit využití obnovitelných zdrojů energie

Česká republika se zařadila mezi několik států Evropské unie, kterým se vloni podařilo splnit stanovený rozsah využití obnovitelných zdrojů energie. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN). Podle statistik Energetického regulačního úřadu pokryly obnovitelné zdroje energie více než osm procent spotřeby elektřiny v Česku, většinu z toho zajistily vodní elektrárny a spalování biomasy. V roce 2020 musí podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v ČR dosáhnout 13 procent.

"Ta čísla rámcově odpovídají, odhady se pohybují okolo osmi procent," uvedl mluvčí ministerstva průmyslu Pavel Vlček.

Podle LN přitom EU ještě na začátku roku odhadovala, že Česko cílové hodnoty nedosáhlo, vloni na podzim tento názor zastávalo i ministerstvo průmyslu.

Většinu zelené energie zajistily vodní elektrárny, které pokryly 4,24 procenta loňské výroby elektřiny. Díky dobrým podmínkám dokonce vyrobily o třetinu víc elektřiny než obvykle, uvedly LN. Spalování biomasy se na loňské výrobě elektřiny podílelo 1,8 procenta, solární elektrárny 0,77 procenta. Největší podíl tvoří hnědé uhlí, které pokrývá polovinu výroby elektřiny, třetinou přispívá jaderná energie a sedmi procenty černé uhlí. Cíl pro loňský rok byl podle listu jen orientační, za jeho porušení členským zemím žádné sankce nehrozí. Třináctiprocentní podíl pro rok 2020 je však už závazný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů