Pátek, 29. března 2024

Nečas: Česko nahradí vlastníkům ukradené emisní povolenky

Nečas: Česko nahradí vlastníkům ukradené emisní povolenky

Česko dočasně nahradí vlastníkům emisní povolenky, o které přišli při hackerském útoku v polovině ledna. Uvedl to premiér Petr Nečas po dnešním jednání vlády. Zároveň stát bude usilovat o to, aby se z ukradených povolenek zadržených v Estonsku co největší část vrátila do ČR.

Podle premiéra je nutné přijmout systémové kroky, aby se podobné incidenty neopakovaly. Nečas dodal, že krádež povolenek byl promyšlený útok, který se vedle Česka uskutečnil v několika zemích, například v Rakousku, Řecku, Rumunsku nebo ve Švýcarsku. "Není to odpovědnost žádného českého subjektu," dodal.

Ze šesti účtů tuzemských obchodníků s povolenkami zmizelo při hackerském útoku v lednu celkem 1,3 milionu povolenek. Na 700.000 ukradených kreditů zaznamenala energetická společnost ČEZ, dalších zhruba 470.000 povolenek ztratila firma Blackstone Global Ventures.

Povolenky dávají držiteli právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Vlády EU vydaly povolenky zdarma, na trhu v současné době jedna taková povolenka stojí kolem 14 eur (asi 337 Kč). Jedna povolenka se rovná jedné tuně emisí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů