Pátek, 29. března 2024

V Loučné i Šumperku ukryjí kontejnery na tříděný odpad pod zem

V Loučné i Šumperku ukryjí kontejnery na tříděný odpad pod zem

Podzemní kontejnery na tříděný odpad chtějí letos umístit v Loučné nad Desnou na Šumpersku i v Šumperku. V Loučné dosud podzemní kontejnery chybějí, v Šumperku byly určeny jen na směsný odpad. ČTK to dnes řekl starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek a Vladimír Hošek z odboru životního prostředí šumperské radnice.
"Podzemní kontejnery více vyhovují z estetického hlediska. Lidé do kontejnerů budou moci na třech místech odkládat sklo, papír a plasty. Nahradíme tak zčásti plastové kontejnery na povrchu, kolem kterých se často nachází nepořádek," uvedl Martínek. Jedno sběrové místo podle něj vyjde na 470.000 korun. Obec navíc hodlá letos zakoupit i automobil na svoz komunálního odpadu za 1,2 milionu korun.

Podzemní kontejnery na tříděný odpad se mají objevit i v centru Šumperka. Poblíž středu města vznikne sedm sběrových míst, na každém budou kontejnery na plast, papír a sklo. "Kapacita úložných míst v centru města nestačí, proto se ji snažíme zvýšit. Podzemní kontejnery jsme zvolili hlavně z estetických důvodů," uvedl Hošek. Náklady jsou odhadnuty na 3,5 milionu korun, město se bude snažit získat dotaci.

Podzemní kontejnery již několik let v Olomouckém kraji využívá například Uničov. Jen loni tam vzniklo 14 nových míst s takovými kontejnery na tříděný odpad, jejich počet se tak zdvojnásobil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů