Středa, 24. dubna 2024

PepsiCo představila novou recyklovatelnou lahev z rostlin

PepsiCo představila novou recyklovatelnou lahev z rostlin

Nápojový gigant PepsiCo Inc. představil plně recyklovatelnou lahev vyrobenou z rostlinných obnovitelných zdrojů. V testovacím programu ji chce firma začít používat v příštím roce.

Nová "zelená" lahev je vyráběna z materiálů jako proso prutnaté, borová kůra a kukuřičné klasy. V budoucnosti by se k nim mohly přidat pomerančové, bramborové nebo ovesné slupky a jiné vedlejší produkty z potravinářství. Firma podle slov ředitele oddělení pro vědu nyní pracuje na možnostech využití tohoto odpadu.
PepsiCo upřesnila, že našla způsob, jak vytvořit molekulární strukturu pro lahev shodnou se strukturou současných lahví PET (polyethylentereftalát), které využívají ropné produkty. Nová láhev tak vypadá a chrání produkty stejně jako současná PET lahev a neovlivňuje chuť nápoje. Není však kompostovatelná, pouze plně recyklovatelná.

Konkurenční Coca-Cola Co. v současnosti používá "rostlinnou lahev", která je z 30 procent vyrobena z cukrové třtiny. Použití této lahve rozšiřuje a plánuje zvýšit podíl materiálů z rostlin na výrobě obalů až na 100 procent.

Z 19 největších značek PepsiCo, jejichž tržby činí více než miliardu USA, je 11 nápojových značek, které používají PET lahve. Firma chce nový produkt v příštím roce testovat na stovkách tisíců lahví. Pokud si bude jistá, že je úspěšný, přejde na novou lahev u všech produktů. Náklady na obaly by měly zůstat téměř stejné jako v současnosti, napsaly agentury AP a Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů