Čtvrtek, 28. března 2024

Havárie v elektrárně Fukušima bez hysterie

Havárie v japonské elektrárně Fukušima dosáhla podle  Mezinárodní agentury pro atomovou energii stupně čtyři, podle Francouzské jaderné agentury dokonce šest. Přesto však není v Evropě důvod k panice. Podívejte se na přehled faktů.

Havárie v elektrárně Fukušima bez hysterie

1. Jak vypadá situace v elektrárně?

Havárie zasáhla všechny čtyři bloky elektrárny. Blok číslo čtyři byl v okamžiku zemětřesení odstaven, takže nehrozilo poškození reaktoru. Přestalo ale fungovat chlazení bazénů s vyhořelým palivem, které je stále horké a které se v nádržích chladí celé měsíce.

Výbuch, který částečně poškodil budovu reaktoru, podle všeho znovu způsobil unikající vodík, nejspíše z nějakých pomocných zařízení, není pravděpodobné, že by pocházel z reaktoru. Podle některých zpráv se voda v nádržích začala vařit a hladina postupně klesat. Pokud by se palivové tyče ocitly na suchu, mohly by začít hořet, což by znamenalo přímý únik radioaktivního materiálu do atmosféry.

2. Jak stoupla úroveň radioaktivity?

Přímo u druhého reaktoru elektrárny senzory naměřily 400 000 mikroSievertů za hodinu, což je dávka, která může člověku způsobit značné zdravotní problémy a při delším pobytu na takto zamořeném území vést i ke smrti.

O pár set metrů dále u vstupní brány do elektrárny tato hodnota ráno dosahovala jedenácti tisíc, později klesla až na pět set mikroSievertů za hodinu. Sto deset kilometrů od Fukušimy již byla úroveň radiace jeden mikroSievert za hodinu, což je sice pětkrát více, než je přirozené pozadí, nepředstavuje ale jakékoli ohrožení zdraví obyvatel.

3. Jaké látky unikly do vzduchu?

Podle dostupných informací jde o izotopy cezia a jódu. Nejsou žádné informace o úniku uranu nebo plutonia. Izotopy jódu mohou způsobovat rakovinu štítné žlázy, jak se ukázalo při černobylské havárii. I cezium je zdraví škodlivé, nenapadá ale žádný specifický orgán.

Izotopy jódu se rychle rozpadají, většinou zmizí do měsíce. Cezium se také z organismu vyplavuje, většinou do jednoho roku. Zůstává ale v přírodě a může škodit ještě celá desetiletí, především díky tomu, že se usazuje v rostlinách a následně putuje celým potravním řetězcem.

4. Kam větry odnesly jaderný spad?

K úlevě obyvatel Tokia se oblaka, vzniklá po ranním výbuchu čtvrtého bloku, nakonec obrátila směrem na moře, stejně jako mračna z předchozích dvou výbuchů vodíku. Specializovaná organizace OSN, Světová meteorologická organizace ale varuje, že pokud by se vítr otočil, mohl by se mrak opět vrátit nad japonské ostrovy nebo nad jiné země regionu. Není ale jasné, kolik radioaktivních izotopů z elektrárny uniklo, odborníci doufají, že jich není mnoho, a tak by neměly představovat zdravotní riziko.

5. Jak velký je rozsah havárie?

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) o víkendu dala havárii čtvrtý stupeň nebezpečnosti, včera jí ale Francouzská jaderná agentura přidělila stupeň šest. To znamená "podstatný únik radioaktivních materiálů, který si žádá přijmout protiopatření". Stanovisko Francie ale není oficiální, takové právo má jen MAAE.

6. Jaký je katastrofický scénář?

Odborníci se nejvíce obávají, že pokud se nepodaří reaktory 1 až 3 ochladit, mohlo by dojít k roztavení palivových tyčí. Již zjištění úniku radioaktivního cezia a jódu naznačuje, že přinejmenším část kovových klecí, držících palivové články, se roztavila. Nicméně nejsou žádné indicie toho, že by se začalo tavit samotné uranové palivo.

Průběh havárie vyvolává obavy z tzv. čínského syndromu, tedy situace, kdy roztavené palivo nastartuje řetězovou reakci, propálí se reaktorem a následně hluboko do země. Odborníci ale podobný vývoj prakticky vylučují, reaktor, použitý ve Fukušimě, by podobnému vývoji měl zabránit. Pod reaktorem je ještě betonová záchytná nádrž, která by měla roztavené palivo zachytit a rozptýlit.

7. Máme se bát dalšího Černobylu?

Velmi často kladená otázka, která většinu vědců přivádí k zuřivosti. V Černobylu k havárii došlo pro mimořádnou neschopnost obsluhy elektrárny, která kvůli experimentu vyřadila všechny bezpečnostní systémy. Reaktor byl také jiného typu, používající snadno hořící grafit, a bez kontejnmentu, bránícího úniku radioaktivity v případě poškození aktivní zóny reaktoru. Reaktory ve Fukušimě byly po zemětřesení zastaveny, a kontejmenty zjevně poškozeny nebyly. Všechny výbuchy na japonské elektrárně se staly mimo reaktor a poškodily pouze vnější plášť budovy.

Japonsko po zemětřesení - fakta, čísla, výroky

400krát vyšší
radiace, než je roční povolený limit, byla včera naměřena v jaderné elektrárně Fukušima 1. V okruhu 30 kilometrů zavedly úřady bezletovou zónu.

90 reaktorů
stojí ve světě v oblastech s "významnou seizmickou aktivitou". Celkem jsou v současnosti ve světě v provozu čtyři stovky jaderných bloků.

11 elektráren
jaderných elektráren na severovýchodě země, které z velké části zásobují elektřinou oblast Tokia, bylo z důvodu bezpečnosti uzavřeno.

3373 obětí
si zatím podle oficiálních zdrojů vyžádalo zemětřesení a následné tsunami. Konečný počet bude ale pravděpodobně dvojnásobný.

Nové otřesy
Východním Japonskem včera otřáslo jedno z nejsilnějších zemětřesení od pátku. Mělo sílu šesti stupňů a rozkývalo i budovy v Tokiu, kde propukla panika.

- 3 % HDP
Škody půjdou podle odhadů do stovek miliard dolarů. Banka Barclays je odhadla na tři procenta japonské ekonomiky.

"Zjednodušeně řečeno, čím větší radiace v okolích japonských elektráren, tím více skepse na trzích."
David Marek, ekonom Patria Finance

Dopad na ČR
Výpadek japonských turistů by pro českou turistiku mohl podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur znamenat ztrátu až 100 milionů korun.

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů