Úterý, 16. dubna 2024

Studenti navrhli způsob, jak odstranit arzén z povrchových vod

Studenti navrhli způsob, jak odstranit arzén z povrchových vod

Absolutními vítězi soutěže Chytrá řešení pro životní prostředí jsou Dong Nguyen Thanh a Hung Hoang Dieu z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a z Českého vysokého učení technického. Uspěli v konkurenci více než stovky soutěžících s novou technologií k odstraňování arzénu z kontaminované vody. Na dnešní tiskové konferenci výhercům ocenění předali ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Místa s výskytem arzénu v povrchových vodách jsou v Jihočeském Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, zdroji znečištění jsou popílky tepelných elektráren, doly, zemědělství či průmyslové odpadní vody. Vítězové navrhli novou metodu, která umožňuje arzén z vody úplně odstranit. Navíc je jejich postup mnohonásobně levnější než dosavadní způsoby a je možné jej využít v EU i v globálním měřítku. Technologie je připravena k patentování a průmyslovému využití.

Soutěžící byli rozděleni do kategorií středních a vysokých škol. Kromě hlavní ceny porota udělila cenu Talent roku a bez stanoveného pořadí vybrala tři soutěžní práce, které označila za Nápad roku.

Pět projektů s největším realizačním potenciálem bylo nominováno na odměnu 100.000 korun, která má umožnit ověření realizace projektu v praxi. Kromě absolutních vítězů, kteří současně obsadili první místo v kategorii "vysoké školy", porota pro tuto odměnu vybrala i držitele druhého místa této kategorie Jonáše Tokarského z Technické univerzity v Ostravě, který soutěžil s návrhem čištění vod a plynů.

Na stejnou částku se může těšit také vítěz kategorie střední školy Vojtěch Kundrát ze Střední průmyslové školy chemické akademika Heyrovského a Gymnázia Ostrava-Zábřeh. Uspěl s novou technologií pro čištění kontaminovaných vod a území. Současně ho porotci vyhlásili talentem roku. Zbývají stotisícové odměny získaly soutěžící Barbora Jedličková z Masarykovy univerzity v Brně za novou metodu přípravy vzorků vody a Martina Nádherná z Ústavu organické chemie Akademie věd, která soutěžila s prací o nových bezpečných Li-ion bateriích nejen pro elektromobily.

Soutěž vyhlásilo loni v listopadu ministerstvo životního prostředí s Akademií věd. Jejím cílem bylo najít nové talenty a využít jejich myšlenky a nápady pro řešení konkrétních problémů životního prostředí. Porota hodnotila praktický přínos pro ochranu životního prostředí, objevnost projektu, realizovatelnost a originalitu. Vítězové obou kategorií dostali odměnu 10.000 korun, soutěžící na 2. a 3. místech 7000 a 5000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů