Pátek, 29. března 2024

Problémy NP Šumava rozdělují odborníky, veřejnost i politiky

Problémy NP Šumava rozdělují odborníky, veřejnost i politiky

Výběr problémů týkajících se Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava:


Zacházení se stromy napadenými kůrovcem:
Spor o to, zda těžit stromy napadené lýkožroutem smrkovým i v nejpřísněji střežené I. zóně národního parku, nebo zda les ponechat přirozenému vývoji, dlouhodobě rozděluje odbornou veřejnost a často láká i politiky. Situace se vyostřila zejména v dubnu 1999, kdy ministr životního prostředí Miloš Kužvart kácení kůrovcem napadených stromů v dosud bezzásahové první zóně povolil. Po řadě protestů byl v roce 2003 odvolán ředitel parku Ivan Žlábek, pod vedením jeho nástupce Aloise Pavlíčka došlo k utlumení těžby dřeva. Po kalamitě způsobené orkánem Kyrill v lednu 2007 ministr Martin Bursík (SZ) nahradil Pavlíčka jeho náměstkem Františkem Krejčím a mimo jiné oznámil záměr scelit (rozšířit) první zóny ochrany. Další ministr Pavel Drobil (ODS) loni řekl, že podpoří zásadní změnu koncepce v boji proti kůrovci. Poté rezignoval ředitel parku Krejčí, kterého letos v únoru nahradil bývalý politik Jan Stráský. Ten oznámil, že jeho hlavním úkolem je zastavení kůrovce a že "zásah bude tvrdý", a to i v dosud bezzásahových zónách.


Rozsah prvních zón parku:
Představitelé šumavských obcí nesouhlasí s plánem ochranářů rozšířit plochu nejpřísněji chráněných I. zón na 30 procent rozlohy parku. Podle vládního nařízení má první zóna (tzv. bezzásahová) tvořit jen 13 procent plochy NP, po orkánu Kyrill se podle zástupců obcí a krajů rozšířila až na zhruba 30 procent. Na rozšíření a sloučení I. zón se před několika lety dohodli zástupci šumavského a bavorského národního parku. Argumentují doporučením mezinárodních organizací a lepšími možnostmi ochrany přírody. Obce se však obávají šíření kůrovce a omezení hospodaření ve svých lesích.


Zákon o národním parku:
Zákon, po jehož přijetí volají představitelé šumavských obcí po celou dobu existence parku, v současnosti připravuje skupina odborníků a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) slíbil jeho přijetí do konce roku. Podle obcí by zákon měl například řešit náhrady za zákaz těžby v lesích v rezervaci, ale třeba i přednostní prodej palivového dříví obyvatelům Šumavy či zaměstnanost místních v parku. Podle Chalupy by nový zákon měl zajistit zájmy obcí i zájmy ochrany přírody.


Návštěvní řád:
Návštěvní řád je vydáván kvůli ochraně parku před možnými rušivými vlivy turistických, sportovních a rekreačních činností. Stanovuje podmínky pro pohyb pěších návštěvníků, lyžařů, vodáků, cyklistů i jezdců na koních tak, aby nezhoršoval přírodní prostředí. Diskuze se pravidelně vede například o podmínkách splouvání nejpřísněji střeženým úsekem Vltavy a o omezení vstupu na některá území parku. Loni v prosinci Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil sérii nařízení o omezení vstupu na přibližně deset procent území NP.


Spor o radu NP:


Nový ředitel NP Stráský chce jmenovat novou radu parku s tím, že počet jejích členů sníží z 53 na 45 a zruší její vědeckou sekci. Valná část vědecké sekce (12 členů) poté abdikovala na funkce. Rekonstrukce rady podle vědců zcela potlačí jakoukoli možnost uplatnit názory vědecké komunity na vedení NP Šumava. Radu tvoří zástupci odborníků na ochranu přírody, krajů, obcí, podnikatelů, zemědělců a turistů. Rada rozhoduje o zásadních věcech jako je členění území do zón či návštěvní řád.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů