Čtvrtek, 28. března 2024

OTE: Obchodování s povolenkami by mohlo začít v nejbližších dnech

OTE: Obchodování s povolenkami by mohlo začít v nejbližších dnech

Správce českého registru účtů s emisními povolenkami OTE očekává zahájení obchodování s emisemi v nejbližších dnech. ČTK to dnes řekl ředitel společnosti OTE Jiří Šťastný. Registr byl po hackerském útoku otevřen koncem února, o zahájení obchodování ale dosud nerozhodla Evropská komise.

"Očekáváme, že připojení k evropskému obchodování by mohlo nastat v řádu několika dnů," řekl Šťastný. "Jsme na zahájení obchodování připraveni. Evropským úřadům jsme poskytli všechny informace, takže není důvod zahájení obchodování odkládat," dodal.

Český registr byl uzavřen 19. ledna, den po hackerském útoku na účty s povolenkami. Ze šesti účtů tuzemských obchodníků s povolenkami tehdy zmizelo celkem 1,3 milionu povolenek. Na 700.000 ukradených kreditů zaznamenala energetická společnost ČEZ, dalších zhruba 470.000 povolenek ztratila firma Blackstone Global Ventures.

Úřady následně zajistily ukradené povolenky na účtech v Estonsku a ve Velké Británii. Ukradené povolenky byly také objeveny na účtech v Německu, ty však zatím zajištěny nebyly. Zajištěné povolenky by měly být vráceny původním majitelům.

"Potřebujeme se připojit k evropskému obchodování také proto, že v Estonsku justiční orgán rozhodl o navrácení ukradených povolenek zpět na účet do ČR. Takže i to je důvod, abychom tlačili Brusel k rychlému rozhodnutí," řekl Šťastný.

Některé evropské registry již obchodování s emisními povolenkami zahájily. Trh je ale podle Šťastného zatím jen málo aktivní. Obchodníky s povolenkami paralyzovaný trh připravil o nemalé částky.

Povolenky dávají držiteli právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Vlády EU vydaly povolenky zdarma, na trhu v současné době jedna taková povolenka stojí kolem 15 eur (asi 366 korun). Jedna povolenka se rovná jedné tuně emisí

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů