Čtvrtek, 28. března 2024

Do jarního úklidu přírody na Vysočině se letos zapojí 17.000 lidí

Do jarního úklidu přírody na Vysočině se letos zapojí 17.000 lidí

Jarního úklidu přírody na Vysočině se letos zúčastní 17.000 lidí, o pětinu více než před rokem. Akce Čistá Vysočina se bude konat potřetí. Lidé budou uklízet příkopy kolem krajských silnic II. a III. třídy, řekl dnes novinářům krajský radní Martin Hyský. Během minulých dvou ročníků sesbírali dobrovolníci na území kraje dohromady 90 tun odpadků.

"Číslo je obrovské. Nicméně rozloha Vysočiny je velká a pořád jsou sem tam bílá místa," zhodnotil Hyský letošní počty brigádníků. Kraj spravuje skoro 4600 kilometrů silnic. Do jarního úklidu se kromě jednotlivců zapojí školy, neziskové organizace a různá sdružení.

Uklízet se bude od 8. do 15. dubna. "Odpadky se budou třídit do dvou pytlů. Nechají se zavázané kolem komunikací, kde je sesbírá krajská správa a údržba silnic," přiblížil radní. O odvážení odpadků v obcích se postarají obecní úřady.

Kromě sbírání odpadků, které organizuje kraj, se na Vysočině uskuteční ještě řada menších úklidů. Druhým rokem se na Vysočině bude konat akce Čistá řeka Sázava. Čistit se bude 50 kilometrů říčních břehů ve směru od Středočeského kraje do Havlíčkova Brodu. Loni pomáhalo kolem 400 lidí. Letos se od 11. do 15. dubna zapojí do sbírání odpadků u řeky hlavně školáci a členové spolků a sdružení. V sobotu 16. dubna se k nim přidají další dobrovolníci, včetně vodáků na lodích.

Prostranství a příkopy hradu Orlík u Humpolce mohou zájemci pomoci vyčistit 16. dubna. Na Novoměstsku je na 7. května naplánován další ročník netradičního cyklistického závodu Petmen. Jeho účastníci soutěží ve sběru odpadků podél cest, hlavně plastových lahví.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů