Čtvrtek, 28. března 2024

Greenpeace vnikli na zahradu sídla vlády, brání limity těžby uhlí

Greenpeace vnikli na zahradu sídla vlády, brání limity těžby uhlí

Aktivisté Greenpeace dnes dopoledne překonali plot Strakovy akademie, kde právě zasedal kabinet, aby protestovali proti možnému prolomení těžebních limitů uhlí v severních Čechách. Na zahradě sídla vlády vztyčili několik desítek křížů, které měly symbolizovat hřbitov obcí v minulosti kvůli těžbě odsouzených k zániku. Po loňském incidentu, kdy aktivisté vylezli z podobného důvodu na střechu Strakovy akademie, vláda posílila ostrahu objektu.

Dnešní akce trvala zhruba 15 minut, ostraha aktivisty nabádala, aby přes polt nelezli. Ti ale neposlechli a na zahradu se dostali s desítkami dřevěných křížů, transparentem s nápisem "Nečasi, nepohřbívej Litvínov zaživa" a bustou premiéra Petra Nečase. Přes sedmdesát křížů představovalo už zaniklé obce severních Čech. "Velký černý kříž za obce Horní Jiřetín, Černice a Litvínov zůstal prozatím ležet na trávě, ale hrobník, který se nápadně podobal Petru Nečasovi, u něj netrpělivě postával s lopatou v ruce," stálo ve scénáři akce.
Po čtvrthodině se většina z aktivistů vrátila na chodník vedoucí kolem sídla. Čtyři na zahradě zůstali sedět na lavičkách. Žádný konflikt mezi ostrahou a aktivisty nenastal.

Mluvčí vlády Jan Osúch ČTK řekl, že aktivistů bylo devět. Po zhruba půlhodině je od úřadu odvezla policejní auta na služebnu k podání vysvětlení. Část z aktivistů už ostraha úřadu zná, podle Osúcha postupovala v mezích pravidel. Řídila se mimo jiné tím, že už na počátku akce protestující slíbili, že se nebudou pokoušet proniknout dál než na zahradu.

"Akce se povedla, vláda vzkaz dostala, trávník, na který jsme kříže dali, je vidět z místa zasedání," řekl ČTK aktivista Jan Rovenský, kterého později na novinářský průkaz pustili ve Strakově akademii i na tiskovou konferenci po jednání kabinetu. V posledních týdnech Rovenský na tiskové konference chodí pravidelně a ptá se na vývoj kolem státní energetické politiky.

Aktivistům se nelíbí přípravy na prolomení limitů chystané ministrem průmyslu Martinem Kocourkem (ODS) na rok 2015. Nečas ho minulý týden podpořil, když na energetickém fóru připustil, že pokud se těžební společnosti dohodnou s majiteli dotčených pozemků, mohlo by se v budoucnu těžit uhlí za územními limity.
"Koalice se zavázala, že limity těžby zachová a legislativně zajistí. Pokud panu ministru Kocourkovi pojmy legislativní zajištění a zrušení splývají, měl by svojí funkci ministra legislativně zajistit," komentoval plány na prolomení těžebních limitů ze strany ministra průmyslu i premiéra Rovenský. Připomenul, že menší vládní strany Věci veřejné a TOP 09 s plánem nesouhlasí.

Aktivisté počátkem loňského května vylezli již podruhé za půl roku na střechu úřadu. Dostali se tam z ulice pomocí auta s vysokozdvižnou plošinou. Na střeše protestovali proti modernizaci elektrárny Prunéřov. Do okna tiskového střediska, kde právě pořádal tiskovou konferenci tehdejší předseda vlády Jan Fischer, vyvěsili transparent. Asi po půl hodině je policie přiměla, aby slezli.

Policie následně posílila ostrahu před sídlem vlády dvěma policejními vozy, které od té doby parkují na chodníku před Strakovou akademií v době zasedání kabinetu. Zároveň policie zpřísnila ostrahu, která se rozrostla o pět policistů se speciálním školením ke zvládání podobných incidentů. Během zasedání kabinetu by od té doby také měla být hlídka na střeše úřadu. Některá opatření zmírnil premiér Nečas po nástupu do funkce v polovině loňského roku.

V posledních dnech se ostraha sídla vlády připravuje na čtvrteční návštěvu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Osúch ČTK řekl, že ostraha bude silně posílena ve čtvrtek, jak je dlouhodobě plánováno.
Podle ministrů Jiřího Pospíšila a Jaromíra Drábka, kteří přišli po jednání vlády mezi novináře, se členové vlády necítili ohroženi. Drábek řekl, že případné posílení ochrany si nepředstavuje v podobě nových oplocení, změna je podle něj nicméně v gesci správy úřadu vlády, nikoli kabinetu. Podobný názor má i Pospíšil.

Osúch ČTK řekl, že žádné radikální zvýšení ostrahy zahrady Strakovy akademie úřad vlády nechystá vyjma speciálních akcí, jako je plánovaná návštěva izraelského premiéra. "Je ale zřejmé, že ostraha si bude muset dát větší pozor," konstatoval.

Tomáš Tománek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů