Pátek, 29. března 2024

Mořská expedice společnosti Electrolux Vysavač z moře skončila

Mořská expedice společnosti Electrolux Vysavač z moře skončila

Znečištění plastovým odpadem v takzvané Great Pacific Garbage Patch důkladně prozkoumali a zdokumentovali výzkumní pracovníci mořské expedice Vysavač z moře. Stále se jen málo ví o znečištění plasty v odlehlých oblastech jako je Beagle Channel u pobřeží Chile. V rámci projektu Vysavač z moře skupina výzkumníků s výherkyní soutěže Electroluxu Brit Liggettovou nedávno dokončila námořní expedici 5 Gyres, při níž vědci našli v moři množství plastových odpadků.

Mořská expedice, které se účastnila i šestadvacetiletá Brit Liggettovou z Brooklynu, vítězka soutěže společnosti Electrolux a organizace 5 Gyres o účast v této expedici, dosáhla svého cíle. Posádka vyrazila z Puerto Williams přes Beagle Channel směrem k Pacifiku a skončila ve Valdivia v Chile. Cílem soutěže bylo zvýšení povědomí o plastovém znečištění moří. V rámci projektu Vysavač z moře výprava prováděla výzkum pomocí vlečných sítí manta a sbírala z hladiny moře vzorky. Beagle Channel, stejně jako mnoho jiných částí světových oceánů, je ještě neprozkoumaných co do množství různých plastových odpadů ve vodě.

Plasty v divočině

V Caleta del Indio Lamento, malé zátoce s neporušenou přírodou,
o jejíž existenci málokdo ví, členové posádky objevili na břehu plastový odpad jako modrý plastový barel s ropou nebo plastové sudy. Zřejmě se tam dostaly v důsledku mořské bouře. "Pokud na tomto místě najdete plastové obaly, znamená to, že plastové odpadky jsou už všude," komentoval tento objev člen expedice Anna Rotander, výzkumný pracovník výzkumného centra Ústavu MTM na univerzitě v Örebro ve Švédsku.

Všechny shromážděné vzorky plastů získané během expedice pečlivě prozkoumá ve švédské laboratoři Anny Rotanderová.

Problém globálního znečištění

Během expedice Brit Liggettová podávala přes blog Vysavač z moře zprávy nejen o poloze lodi, ale také o životě na její palubě. Z rozhovoru s kolegou, členem posádky a kapitánem Clivem Cosbym, si zapsala jeho svědectví: "Všichni si myslíme, že oceány jsou nekonečné, ale jejich rozlehlost neznamená, že jsou imunní vůči našemu ničení. Oceány jsou v neustálém pohybu, a proto se problém znečištění týká všech lidí."

A Brit dodává: "Plasty jsou součástí našich životů, je těžké si představit svět bez nich. Je na čase, abychom začali přemýšlet o své budoucnosti. Je čas na inovaci a vzdělání."

Vysavač z moře

Cílem projektu Vysavač z moře bylo především upozornit na "plastový paradox". Oceány a moře jsou plné plastových odpadků, zatímco na zemi není dostatek druhotných surovin potřebných pro výrobu domácích spotřebičů z recyklátů.

Společnost Electrolux zorganizovala s pomocí dobrovolníků
a ekologických organizací sběr plastového odpadu z Tichého oceánu, Indického oceánu, Středozemního moře, Baltského a Severního moře. Ze shromážděných plastů návrháři vytvořili 5 jedinečných vysavačů Electrolux, představujících různé vodní útvary.

A pak udeřila tsunami

Posádce se mořská výprava zkomplikovala tím, že se musela na 36 hodin ukrýt v zátoce před tsunami způsobeným zemětřesením v Japonsku. Teprve pak mohla znovu vyrazit za svým cílem.

Více si můžete přečíst v deníku Brit Liggettové na stránkách: www.vacfromthesea.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů