Čtvrtek, 28. března 2024

Chalupa ukončí dobu hájení podpisem žádostí o dotace

Chalupa ukončí dobu hájení podpisem žádostí o dotace

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) plánuje koncem týdne podepsat rozhodnutí o udělení dotací pro 25.000 domácností, které požádaly v programu Zelená úsporám o podporu při zateplování. Symbolicky tak ukončí dobu sta dnů ode dne svého jmenování do čela resortu. Až do minulého týdne Chalupa čekal na výsledky auditů a právních rozborů situace, která vznikla za jeho předchůdce Pavla Drobila (ODS). Nakonec se rozhodl chybějící miliardy korun dát domácnostem na úkor dotací do veřejných budov.

Jen několik dnů před vypršením sta dnů hájení Chalupa vystoupil i s dlouho očekávaným stanoviskem k razanci zásahu proti kůrovci v Národním parku Šumava. Seškrtal plán zásahů vypracovaný ředitelem parku Janem Stráským. Nevyhověl tak ani obcím, ani zastáncům přirozeného vývoje Šumavy. "Uchránil před vykácením některé vzácné části národního parku a varoval ředitele, že také v ostatních částech musí dodržovat zákony. Ale přesto předběžně souhlasil s tím, že dřevorubci mohou proměnit některé z nejkrásnějších pasáží parku v pusté holiny," řekl ČTK Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Do čela parku jmenoval Chalupa v zimě Stráského jako dočasného ředitele, podle menšího koaličního partnera TOP 09 byl Stráského plán zásahu proti kůrovci brutální. Ministr ho sice korigoval, kvůli Stráskému bude ale prý třeba nad situací na Šumavě bdít.

Podle Koteckého se zatím zdá, že Chalupa se na rozdíl od Drobila, který byl nucen rezignovat kvůli údajné korupci na Státním fondu životního prostředí, "chce věnovat ministerstvu, nikoli plnění stranické kasy ODS". "Teď ještě jde o to, jestli po třech letech za sebou zanechá zateplené domy, snadnější třídění odpadu a národní parky, kde mají turisté a příroda přednost před dřevaři," myslí si.

Za nejdůležitější dosavadní Chalupův krok považuje Kotecký anonci, že ministr chce navázat na program Zelená úsporám a hodlá do zateplování investovat peníze, které stát dostane od velkých průmyslových podniků za povolenky ke znečišťování.

Prostřednictvím programu Zelená úsporám rozdá ministerstvo do konce příštího roku na 19 miliard korun. Zájem je tak velký, že Chalupa musel zvažovat, zda nemá dotace snížit. Nakonec se dostane zřejmě na všechny žadatele včetně 17.000, kteří mají nově dva měsíce na doplnění vadných nebo neúplných žádostí.

Nespokojeností nad pomalým řešením Zelené úsporám a organizací čerpání peněz z evropského programu životní prostředí vysvětlila svůj odchod z ministerstva před necelým měsícem Chalupova první náměstkyně a exministryně Rut Bízková (ODS). Kritizovala mimo jiné personální změny ve státním fondu, který evropské peníze přerozděluje.

Audit hospodaření fondu podle ministerstva žádná pochybení ani nesrovnalosti neodhalil. Chalupův úřad proto nedávno vyzval ministerstvo financí, aby odblokovalo výplatu evropských peněz. Jako certifikační orgán ministerstvo financí pozastavilo ověřování výdajů operačního programu životní prostředí loni v prosinci. Reagovalo tak na oznámení bývalého ředitele fondu Libora Michálka, že evropské prostředky přerozdělované fondem by mohly být zneužity.

Během tří měsíců, po které Chalupa v čele ministerstva stojí, stačil ministr zorganizovat nový dotační titul. Z fondu ministerstva začal podporovat farmářské trhy. Minulý týden rozhodl o rozdělení více než třech milionů mezi 23 žadatelů. Trhy tak úřad podpoří například v Karlových Varech, Třeboni, Havlíčkově Brodě nebo v Praze 12. Další kolo žádostí o podporu farmářských trhů ministerstvo uzavře příští pátek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů