Úterý, 19. března 2024

Hradec bude tvůrce černých skládek odhalovat skrytou kamerou

Hradec bude tvůrce černých skládek odhalovat skrytou kamerou

Radnice v Hradci Králové se rozhodla bojovat proti původcům černých skládek instalací přenosných skrytých kamer. Snímky by pak měly úředníkům pomoci odhalit a usvědčit pachatele. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Magdaléna Vlčková. Černé skládky se objevují především v okrajových částech města. Vznikají přesto, že ve městě je několik sběrných dvorů a radnice dvakrát ročně organizuje svozy velkoobjemového a nebezpečného odpadu.

Kamery budou v terénu maskované, při běžném pohledu po okolí je člověk neuvidí. "Kamery mají dobrou optiku a možností nočního přisvícení," uvedl ředitel hradeckých strážníků Miroslav Hloušek. Věří, že kamery budou plnit i preventivní funkci, protože nikdo nebude vědět, kterou lokalitu kamery zrovna střeží.

Strážníci mají zatím k dispozici tři sady kamer, které nyní rozmisťují do míst, kde často vznikají černé skládky. Pokud se hlídání kamerami osvědčí, v budoucnu se jejich počet ještě zvýší. Jedna sada přišla na necelých šest tisíc korun. Přístroje se budou sledovat i navzájem, takže bude políčeno i na případné zloděje a vandaly, kteří by chtěli kamery ukrást nebo zničit, uvedla Vlčková.

Odhalenému původci skládky může magistrát udělit pokutu až do výše 50.000 korun, podnikatelský subjekt může dostat trest až jeden milion korun. Vážnějšími přestupky se zabývá Česká inspekce životního prostředí, která má možnost podnikatele za porušení zákona o odpadech sankcionovat až desetimilionovou částkou.

Nelegální skládky se stále častěji objevují po celém hradeckém okrese. Policie od počátku roku eviduje šest zjištěných černých skládek. Poslední případ je z Krňovic, kde byla u místního remízku občany v polovině dubna nalezena skládka části interiérů z automobilů. Policie černé skládky eviduje dále u Lišic, u Sendražic, v Lučicích, u Skaličky a u Chlumce nad Cidlinou. Případy policie vyšetřuje jako přestupek proti veřejnému pořádku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů