Pátek, 29. března 2024

Vznik Národního parku Jeseníky podpořilo v petici 15.500 lidí

Vznik Národního parku Jeseníky podpořilo v petici 15.500 lidí

Myšlenku vytvoření Národního parku Jeseníky podpořilo v petici 15.500 lidí. Petici hodlají příští týden její organizátoři předat ministru životního prostředí Tomáši Chalupovi (ODS) při jeho návštěvě v Jeseníku. V polovině května by ji měli dostat na stůl také poslanci. ČTK to dnes řekl zástupce petičního výboru Ondřej Bačík. Veřejná kampaň podle jejich organizátorů ukázala, že má vznik národního parku širokou podporu nejen mezi obyvateli, ale i zástupci podnikatelské sféry a cestovního ruchu.

Výsledky veřejné kampaně zveřejnili její organizátoři dnes poprvé. "Petice i průzkumy veřejného mínění ukázaly, že lidi toto téma zajímá a že máme silnou podporu," uvedl Bačík.

Vytvoření národního parku podporují i desítky podnikatelů provozujících penziony, hotely či lázně. "Zvýší to podle mě značku hor, zvýší se ochrana centra parku a budou moci vznikat i nové projekty. Očekáváme, že nám to přinese také klientelu," řekl dnes ČTK ředitel Lázně Dolní Lipová Radim Hatlapatka.

Myšlenku podpořil podle Bačíka i Klubu českých turistů Olomouckého kraje a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Podporu mají i u zástupců samospráv. "Z váhavého postoje před rokem jsem dnes příznivcem. Klady záměru převažují nad zápory," řekl ČTK jesenický místostarosta Petr Procházka (ODS). Ve snaze organizátory podporují i významné osobnosti, například fotograf Jindřich Štreit či malíř Libor Vojkůvka, ale i Miroslav Donutil, Květa Fialová, Naďa Konvalinková, Saša Rašilov, Ladislav Potměšil, Dan Bárta nebo Eva Pilarová.

Organizátoři připouštějí, že mají i oponenty. Proti se v minulosti vyslovilo například Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, které se obávalo překážek při podnikání v cestovním ruchu.

Zástupci ministerstva životního prostředí loni na podzim ČTK řekli, že oblast Jeseníků mají uvedenou ve svých koncepčních materiálech jako území, které splňuje kritéria pro možné vyhlášení národního parku. Aktivity za zřízení národního parku ale nyní organizuje petiční výbor a zástupci ministerstva jsou na ně zváni jako účastníci diskuse. Podle nich jde o časově náročný proces.

Podle zástupců petice se v Jeseníkách nacházejí unikátní ekosystémy, v Hrubém Jeseníku žije i mnoho vzácných druhů rostlin a živočichů včetně takových, které se jinde v ČR a ani ve světě nevyskytují. Na ochranu tohoto území byla v roce 1969 vyhlášena Chráněná krajinná oblast Jeseníky. Podle organizátorů kampaně však tato forma ochrany přírody není dostatečná. Plocha národní parku by podle iniciátorů petice měla zhruba 25 procent stávající CHKO, tedy necelých 200 kilometrů čtverečních, a park by se rozkládal mimo obce a obydlené části Jeseníků. Návrh předpokládá, že turistické stezky v horách budou zachovány, stejně tak trasy pro běžecké lyžování i provoz lyžařského areálu Ovčárna. Sběr borůvek, hub a pohyb v přírodě bude možný podobně jako dnes. Iniciátoři petice si od vzniku národního parku slibují především větší ochranu přírody, ale i snadnější přístup ke státním a evropským financím. Iniciativu vítá i Správa CHKO Jeseníky.

Nejstarším a zřejmě nejznámějším národním parkem v zemi je Krkonošský národní park. Největším národním parkem v ČR je Národní park Šumava, nejmladším je Národní park České Švýcarsko a primát nejmenšího drží Národní park Podyjí.

Alena Petrželová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů