Pátek, 29. března 2024

Fond převzal za první týden přibližně tisíc doplněných žádostí v programu Zelená úsporám

Fond převzal za první týden přibližně tisíc doplněných žádostí v programu Zelená úsporám

Státní fond životního prostředí ČR převzal do včerejšího dne přibližně tisíc žádostí k programu Zelená úsporám. Jde o část ze skupiny více než 16 tisíc žadatelů, kterým byla dána fondem druhá šance opravit neúplnou původní žádost. Reakci na tento vstřícný krok vůči žadatelům s nesprávně vyplněnou žádostí lze prozatím hodnotit optimisticky.

Dopis k opravě nesprávně vyplněných žádostí byl odeslán minulý týden. Začala tak běžet 60denní lhůta, během které je možné chybnou žádost opravit a předat na Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP). "Rozhodnutí o druhé šanci bylo vstřícným krokem ministerstva a fondu. Je nyní na žadatelích, jak se k této výzvě postaví," říká prozatímní ředitelka SFŽP Radka Bučilová. Podle jejího názoru jsou data za první týden od odeslání výzvy optimistická. "Uvidíme, jak budou vypadat následující dny," doplňuje.

Z tisíce přijatých žádostí nelze prozatím upřesnit, kolik z nich je správně doplněných. Zaměstnanci fondu budou v následujících dnech přijaté žádosti kontrolovat a ověřovat jejich správnost. Žádosti, které budou i po této druhé šanci znovu neúplné, již fond do programu definitivně nezařadí. Správně doplněné žádosti budou kontrolovány a administrovány v pořadí, ve kterém budou doručeny na SFŽP, a po schválení propláceny v souladu se stavem finančních prostředků na účtu programu Zelená úsporám.

Odpovědní pracovníci SFŽP a Infolinka vedle kontroly přijatých žádostí velmi podrobně žadatelům vysvětlují případné nejasnosti.

"Všichni naši projektoví manažeři a pracovníci infolinky jsou plně připraveni odpovídat na doplňující dotazy žadatelů. Jen během tohoto týdne vyřídila infolinka více než tři tisíce hovorů a přijali jsme přibližně tisíc žádostí. Chtěla bych žadatelům připomenout, že i přesto, že jejich žádost nebyla v pořádku, dostali druhou možnost ji doplnit a je zcela na nich, zda tuto možnost využijí a doplněnou žádost v daném termínu podají," uvádí Radka Bučilová. Požádala také žadatele o maximální součinnost a vstřícnost při jednání se zaměstnanci fondu. "Tak velký počet žadatelů je náporem na všechny zaměstnance. Žádáme proto všechny o maximální vstřícnost, pokud by se někomu nedostalo okamžité a vyčerpávající odpovědi," říká.

Nejčastější dotazy, týkající se zaslaných výzev k doplnění žádostí, budou umístěny co nejdříve na webových stránkách www.zelenausporam.cz.

Přijímání žádostí - buď poštou či v Praze

Žadatelé mohou své doplněné žádosti poslat buď poštou, nebo osobně přinést do podatelny SFŽP v Praze. "Naše podatelna je plně připravena na přijímání žádostí, pro žadatele bude otevřena denně od 8.00 do 18.00 hodin. Žadatelům bude při osobním podání potvrzeno razítkem přijetí s uvedením počtu příloh, pracovníci ale nebudou z časových důvodů provádět obsahovou kontrolu žádosti. Žadatele bych chtěla upozornit, že na podatelně nebude k dispozici kopírovací služba," doplňuje Radka Bučilová.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje jednotek AAU, které byly doposud prodány ve smluvní ceně 19,6 miliard korun.

Program Zelená úsporám musel být na konci října 2010 kvůli výraznému nárůstu počtu žádostí v posledních měsících přerušen. Od té doby prošly všechny podané žádosti důkladnou kontrolou.

Kontakty:

Lenka Brandtová, tisková mluvčí SFŽP ČR

E-mail: lenka.brandtova@sfzp.cz

www.sfzp.cz, www.zelenausporam.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů