Pátek, 29. března 2024

ELEKTROWIN šetří peníze samospráv

ELEKTROWIN šetří peníze samospráv

Nezisková společnost ELEKTROWIN zahájila již čtvrtý ročník Motivačního programu pro obce na podporu zvýšení míry kompletnosti zpětně odebraných vysloužilých elektrozařízení a zabezpečení sběrných míst. Ten obcím nabízí až 100 tisíc korun. Letos jsou k dispozici celkem tři miliony korun. Motivační program však není jediným způsobem, jak si obce mohou přilepšit. Kolektivní systém jim přináší také značné úspory v oblasti recyklace elektroodpadů. Jenom za posledních šest let tak samosprávy ušetřily téměř tři čtvrtě miliardy korun.

"Kolektivní systém obce zbavuje starostí se zajištěním sběru a následné recyklace vysloužilých elektrozařízení. Kromě toho jim šetříme finance. Dle našich zkušeností může průměrná obec s 5 tisíci obyvateli ušetřit ročně až čtvrt milionu korun," uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti ELEKTROWIN. Ta v současné době provozuje přes 8 tisíc sběrných míst po celé republice. Mezi ně patří převážně sběrné dvory a prodejci elektra, ale i školy a obce zapojené do mobilních svozů odpadů. "Díky rozsáhlé síti sběrných míst, motivačnímu programu a dalším finančním podporám určeným pro obce, se nám závěrem loňského roku podařilo překonat hranici 100 tisíc tun zpětně odebraných elektrospotřebičů," vysvětluje Tvrzník.

Motivační program je určený všem městům a obcím v republice. Jeho cílem je obce motivovat k tomu, aby svým občanům zpětný odběr elektrozařízení co nejvíce usnadnily. V předchozích ročnících se do programu zapojilo 222 měst a obcí, mezi něž bylo rozděleno více než 5,6 milionů korun. Peníze putovaly převážně na pořízení kamerových systému, stacionárních kontejnerů, shromažďovacích prostředků nebo vysokozdvižných vozíků, ale i na zpevnění ploch nebo vyšší zabezpečení sběrných míst. "Příspěvky, které získáváme z motivačního programu společnosti ELEKTROWIN, nám pomohly dobudovat a optimalizovat sběrný dvůr," upozorňuje na zkušenost s programem Radim Šťastný, místostarosta obce Ratíškovice. " Odměnu ve výši 50 000 korun jsme využili na dostavbu oplocení a zpevnění plochy sběrného dvora," upřesňuje Šťastný.

Podpora je rozdělená do šesti pásem, obce tak mohou získat příspěvek ve výši 11 až 50 tisíc korun. O výši odměny rozhoduje splnění kritérií, která odrážejí zejména výtěžnost sběru spotřebičů na obyvatele. Podmínkou účasti v programu je uzavřená smlouva s obcí o zajištění zpětného odběru.

Od svého založení ELEKTROWIN obcím ušetřil celkem již 712 milionů korun, které by jinak musely samy vynaložit na recyklaci a odstranění elektroodpadu. "Pouze v loňském roce by je recyklace vyřazených spotřebičů stála více než 179 milionů korun. Dalších 24 milionů korun jsme přitom do podpory zpětného odběru přímo investovali," doplňuje Tvrzník.

Pro více informací, prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů