Pátek, 29. března 2024

Víte, že... jsou Češi líní recyklovat drobné elektrospotřebiče?

Víte, že... jsou Češi líní recyklovat drobné elektrospotřebiče?

Ekologická recyklace malých elektrozařízení Čechy příliš netrápí. Jejich ochota recyklovat souvisí zejména se vzdáleností, kterou při tom musí urazit. Dle průzkumu společnosti ELEKTROWIN a dalších kolektivních systémů, které se zabývají zpětným odběrem a recyklací elektrozařízení, je průměrný Čech ochoten například s fénem či holicím strojkem ujít pouhých 1 400 metrů. Dokonce pro 45 procent dotázaných je snesitelná vzdálenost pouze 600 metrů. Většina těchto přístrojů tak končí v běžné popelnici přímo před domem.

"Téměř 65 procent obyvatel má sběrný dvůr dále, než jsou ochotni s drobnými elektrozařízeními zajít. Z průzkumu víme, že klesá ochota lidí nosit vysloužilé elektrospotřebiče především na sběrné dvory, které jsou příliš daleko," uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN, a dodává: "Malá elektrozařízení, jako jsou fény, kulmy, topinkovače, kávovary, vrtačky či holicí strojky lidé často hází do běžné popelnice, nebo dokonce do kontejneru na plasty. Naším cílem je proto sběrná místa občanům co nejvíce přiblížit."

I přes neochotu lidí se v loňském roce podařilo společnosti ELEKTROWIN zrecyklovat takřka 831 tisíc kusů drobného elektroodpadu o celkové hmotnosti 2067 tun.. Sběrnou síť společnosti ELEKTROWIN tvoří více než 8000 sběrných míst. Kromě sběrných dvorů a prodejen elektra jsou to například školy zapojené do projektu Ukliďme si svět. Ve více než 4 000 malých obcí se konají mobilní svozy odpadů, v rámci kterých je možné odevzdat vysloužilá elektrozařízení.

Pro více informací, prosím kontaktujte:


Taťána Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů