Úterý, 16. dubna 2024

Výroba v solárních elektrárnách v prvním čtvrtletí výrazně rostla

Výroba v solárních elektrárnách v prvním čtvrtletí výrazně rostla

Výroba elektřiny v tuzemských solárních elektrárnách od začátku minulého roku mnohonásobně vzrostla. Za první čtvrtletí letošního roku vyrobily fotovoltaické elektrárny 346,5 gigawatthodiny elektrické energie. V prvním čtvrtletí roku 2010 sluneční zdroje vyprodukovaly 64,6 GWh elektřiny. Vyplývá to údajů Energetického regulačního úřadu.

Meziroční růst výroby solárních elektráren souvisí s prudkým rozvojem fotovoltaických zdrojů v druhé polovině loňského roku. Nahrávaly jim výhodné dotace.

Na začátku roku 2010 činil instalovaný výkon solárních elektráren 463 megawatt a na začátku letošního roku již výkon dosahoval 1953 MW. Příspěvky pro solární elektrárny jsou však od letošního roku výrazně omezené, a proto se také přibrzdilo tempo investic v tomto oboru.

Elektřina vyrobená v solárních elektrárnách nepředstavuje ani dvě procenta z celkové výroby elektřiny v prvním čtvrtletí, která činila 23.816 GWh. Solární elektrárny potřebují pro ideální výkon velmi příznivé sluneční podmínky.

V loňském prvním čtvrtletí vyrobily všechny elektrárny v tuzemsku celkem 24.118 GWh elektřiny, tedy o něco více než letos. Čistá spotřeba elektřiny v prvním čtvrtletí 2011 meziročně klesla o necelé jedno procento na 16.354 GWh. Přes 14.000 GWh elektřiny se vyrobilo v parních elektrárnách, téměř 8000 GWh vyrobily jaderné elektrárny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů