Pátek, 29. března 2024

Oceněné stavby s ekologickým přínosem

Oceněné stavby s ekologickým přínosem

Na slavnostním galavečeru, který se uskutečnil v rámci Mezinárodního vodohospodářského a ekologického veletrhu WATENVI v Rotundě pavilonu A, byla předána ocenění stavbám s ekologickým přínosem. Jde o 9. ročník soutěže, která se zabývá vyhodnocením staveb dokončených v minulém roce na území ČR.

Jejím cílem je představit odborné i laické veřejnosti stavební projekty realizované s ohledem na požadavky ochrany životního prostředí a ukázat, že investiční a stavební činnosti mohou být ohleduplné, šetrné a přitom moderní a úsporné. Vypisovateli soutěže jsou Ministerstvo životního prostředí, Sdružení Stavíme ekologicky a Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR. Hodnotitelská komise složená ze zástupců vypisovatelů se rozhodla se udělit čtyři ceny bez udání pořadí.

Rekonstrukce Výpravní budovy železniční stanice Mariánské Lázně
Cílem projektu bylo zásadně revitalizovat třípodlažní historickou budovu z roku 1903. V průběhu náročné etapové rekonstrukce tohoto objektu dodavatel plně uplatnil svůj systém environmentálního managementu podle ČSN EN ISO 14001. Provedením rekonstrukce historického objektu se zásadně zlepšilo prostředí pro cestující vlakem, pracovníky Českých drah a úpravou širšího okolí došlo i ke zlepšení životního prostředí obyvatelů města žijícího v této lokalitě.

Most přes řeku Nežárku v místní části Horní Žďár
Tento realizovaný most nahradil stávající provizorní most. Po celou dobu výstavby byl zajištěn nepřerušený provoz prostřednictvím šetrně provedeného provizoria. Stavba byla provedena proškolenými pracovníky, kteří maximálně dbali na ochranu vodního toku. Byl odstraněn středový podpůrný pilíř, čímž se docílil větší průtočný profil koryta pod mostem. Novým mostem se snížila i hlučnost přejezdu po mostě na minimum.

Lyžařské středisko Kohútka Javorníky, Nový Hrozenkov
Účelem stavby bylo vybudování nádrží k přirozené akumulaci vody pro zasněžovací systém s minimální spotřebou provozních energií a vstupů s ohledem na citlivé začlenění stavby do chráněné krajinné oblasti Javorníky. Nádrže jsou vzájemně propojené a je z nich možný odběr vody čerpacími stanicemi pro zasněžovací systém.

Multifunkční dopravní terminál Česká Třebová
Realizovaný stavební záměr zachoval stávající využití náměstí, ale účelovým rozdělením prostoru zklidnil a přemístil silniční provoz a zkvalitnil podmínky pro cestující. Zároveň zajistil dostatečně velkou parkovací plochu výstavbou podzemního parkoviště. V rámci realizace projektu byly stávající plochy veřejné zeleně zachovány a druhově obohaceny.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů