Čtvrtek, 28. března 2024

Hnutí DUHA a Vodafone: Zelené inovace pomohou ke zdravějšímu, levnějšímu životu

Hnutí DUHA a Vodafone: Zelené inovace pomohou ke zdravějšímu, levnějšímu životu

Nižší účty za energie, více jídla od místních výrobců, snadná recyklace odpadků nebo pohodlná a rychlá veřejná doprava: tak by mohl vypadat život v Česku, až parlament schválí nový zákon o modernizaci ekonomiky snižováním závislosti na fosilních palivech.

Vybraná úsporná řešení ukáže v praxi zítřejší Festival Velká výzva na Kampě. [1] Pořádá ho Hnutí DUHA ve spolupráci s Vodafone ČR a dalšími partnery.

Přijetí zákona podporuje ČSSD, Věci veřejné, Strana zelených, KDU-ČSL. Dále řada ekologických a humanitárních organizací jako je Člověk v tísni, Adra a Charita ČR, a rovněž desítky firem, například Knauf Insulation či Rockwool.

Nový zákon, který prosazuje Hnutí DUHA, závazně stanoví, že Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie a pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace. Zákon tak posílí ekonomiku, sníží účty rodinám, zajistí zdravější život pro každého a hlavně srazí náš příspěvek ke globálnímu znečištění.

Návrh Hnutí DUHA je inspirován britským zákonem, který byl přijat v roce 2008. Shodla se na něm vláda s opozičními stranami, odbory i Konfederace britského průmyslu. Obdobnou legislativu, která je odborníky považovaná za vzorovou, nyní projednávají parlamenty ve Finsku, Belgii nebo Irsku. V Česku je zákon o snižování emisí skleníkových plynů připravován ve spolupráci s právními experty EPS.


Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA řekl:
"Sobotní Festival Velká výzva přinese nejen zábavu, ale představí i moderní zelená řešení jako je zateplování, třídění odpadu nebo místní potraviny. Potřebujeme ale jít o krok dál: vyzvat nahlas politiky, aby účinně tato opatření podpořili. Například přijetím zákona o modernizaci české ekonomiky, který prosazujeme iniciativou Velká výzva."

Přemysl Filip, senior manažer společenské odpovědnosti Vodafone řekl:
"I díky První zelené síti, ve které celých 70 procent energie pochází z obnovitelných zdrojů, snižujeme emise CO2 a hledáme energeticky úspornější řešení. Nečekali jsme na zákon o modernizaci ekonomiky, sami redukujeme náklady na energie a posilujeme naši konkurenceschopnost. Festival na Kampě organizovaný Hnutím DUHA je pro nás dobrou příležitostí, jak veřejnosti ukázat, že moderní zelená řešení jsou nejen úsporná, ale i dostupná."

Kontakty:
Kateřina Husová, Vodafone, katerina.husova@vodafone.com, tel: 775 010 095
Barbora Šlapáková, Hnutí DUHA, barbora.slapakova@hnutiduha.cz, tel: 731 465 279

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů