Úterý, 16. dubna 2024

Počet sinic ve dříve znečištěné Brněnské přehradě prudce klesl

Počet sinic ve dříve znečištěné Brněnské přehradě prudce klesl

Rozsáhlá opatření spojená s čištěním Brněnské přehrady od škodlivých sinic jsou účinná. Počet buněk sinic v sedimentech je nyní desetkrát nižší než před dvěma roky. ČTK to dnes řekla Veronika Hrdá z podniku Povodí Moravy. Přehrada, na niž veřejnost kvůli zamoření sinicemi kdysi zanevřela, se tak opět stává turistickým cílem.
Odborníci zjistili, že v jednom milimetru sedimentu v přehradě jsou čtyři miliony buněk, zatímco v červnu 2008 do bylo asi 40 milionů. Zamoření kleslo po letnění nádrže, těžbě sedimentů a jejím vyvápnění. Vodu okysličuje 20 speciálních věží. K úpravě vody v nádrži byl použit síran železitý a změnila se i skladba chovaných ryb. Měření kvality vody se koná každý týden.

"V některých lokalitách na přehradě jsme zjistili, že v nich sinice nejsou téměř žádné. V průměru se v jednom mililitru vody objevuje do tisíce buněk toxických sinic. Hygienická hranice pro zákaz koupání je přitom sto tisíc buněk v jednom mililitru," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Vyčistění přehrady přijde na bezmála 144 milionů korun. Práce začaly v roce 2008 a měly by být hotovy do roku 2013. Aby mohla zůstat voda v nádrži čistá i po ukončení všech opatření, je nutné snížit objem fosforu v řece Svratce. Ten je stále hlavní příčinou toho, že voda nad nádrží je problematická a nahrává vzniku sinic.

Povodí Moravy se proto snaží nalézt v povodí nad vodním dílem významné producenty fosforu. Velkým problémem stále zůstávají obce bez kanalizace a čistíren odpadních vod. V povodí nádrže se nachází více než 300 obcí, v nichž bydlí téměř 130.000 obyvatel.

V této oblasti je nutné dobudovat na některých místech čistírny odpadních vod a ty současné modernizovat. Podle krajského radního Iva Poláka (ČSSD) Jihomoravský kraj nadále počítá s financováním těchto projektů s cílem udržet Brněnskou přehradu čistou.
Vladimír Klepáč vit

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů