Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jihlavské muzeum bude hostit už 11. ročník výstavy sukulentů

Jihlavské muzeum bude hostit už 11. ročník výstavy sukulentů

Mexické sukulentní fíkusy s tlustými kmeny budou jedním z hlavních lákadel 11. ročníku výstavy exotických rostlin v Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Na pětidenní prodejní výstavě uvidí návštěvníci například také masožravé špirlice nebo kvetoucí "lidožravé" stromy. ČTK to dnes řekl pěstitel a organizátor výstavy Jiří Janda.

Sukulentní fíkusy pocházejí z mexického poloostrova Baja California a jihu Afriky. Vyznačují se pomalým růstem, malým počtem listů a nezvykle tlustými kmeny, které jim umožňují přežít i dlouhá období sucha v oblastech s minimem srážek. "Kořeny afrických fíkusů prorůstají skalami při hledání vody až do vzdálenosti 60 metrů," tvrdí Janda. Nejstarší vystavované fíkusy pocházejí z jeho výsevů z roku 1987. Největší z nich má podle Jandy při výšce 65 centimetrů obvod kmene 55 centimetrů.

Zajímavostí výstavy bude dvojice mladých rostlin Dracaena cinnabari z ostrova Sokotra. "Říká se jim 'stromy dračí krve'. Stromy s deštníkovitými korunami jsou v tamních pustinách doslova posvátné. Tvoří vývojově nejstarší lesní společenství na této planetě," uvedl Janda.

Další část expozice podle Jandy osloví milovníky sukulentů, kteří jsou při pěstování omezeni malým prostorem okenních parapetů bytů. "Živé kameny rodu Lithops a jejich příbuzných se i v dospělosti vejdou do květináčů o průměru šesti centimetrů, hojně kvetou, a mnohé z nich lze i tvarovat," dodal pěstitel.

Prodejní výstava se uskuteční ve dnech 7. až 11. září. Návštěvníci získají i praktické rady pro pěstování. Další informace najdou na webových stránkách www.sukulenty.estranky.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů