Čtvrtek, 28. března 2024

DUHOVKY: Úsporné zářivky ušetří stamiliony

DUHOVKY: Úsporné zářivky ušetří stamiliony

  1. ENERGIE: Úsporné zářivky ušetří stamiliony
  2. SEDMÁ GENERACE: Přijďte na benefiční koncert ke dvacetinám
  3. PODĚKOVÁNÍ: Již 1000 nových dárců
  4. TIP NA VÝLET: Září ve znamení bio
ENERGIE
Úsporné zářivky ušetří stamiliony
Od zítra skončí podle nařízení Evropské komise výroba 60 wattových žárovek. Je to další krok, jak snížit energetickou náročnost osvětlení. Žárovky, které víc hřejí, než svítí, by měly být nahrazené úspornými kompaktními zářivkami nebo LED žárovkami. I přes jejich vyšší pořizovací cenu se taková investice vyplatí. Zářivky mají navíc šestkrát delší životnost než klasické žárovky - přibližně 10 000 hodin. Kdyby každá domácnost vyměnila dvě klasické šedesátky za dvě úsporné patnáctky, ušetřili bychom v celé ČR přes miliardu korun ročně. Další informace o energeticky výhodném osvětlení si přečtěte zde.
SEDMÁ GENERACE
Přijďte na benefiční koncert ke dvacetinám
V novém čísle našeho časopisu Sedmá generace, nazvaném "Národní parky kultury a oddechu?", si můžete připomenout sto let od prvních pokusů o vyhlášení přírodního parku Šumava a dále přečíst reportáže z lesní školky Sýkorka a jedné americké konference o štěstí, analýzu poslaneckého hlasování o životním prostředí, rozhovor s Ľubicou Trubíniovou nebo esej dokladující, že i jemné akce mohou vést k zázračným výsledkům. Připomínáme též, že do 15. září ještě můžete soutěžit o skromné, leč hodnotné (eko)ceny u příležitosti 20. narozenin 7.G.

Třešinkou na dortu kulatého výročí bude benefiční koncert pro Sedmou generaci, který proběhne v pátek 23. září na nádvoří brněnského Domu pánů z Kunštátu. Můžete se těšit nejen na Zelené koule, zpěváka kapely Květy Martina E. Kyšperského, violoncellové duo Tara fuki a bratislavské Longital, ale i na dobročinnou dražbu pod taktovkou známého ekologa Mojmíra Vlašína. Všechny příznivce a příznivkyně Sedmé generace srdečně zveme. Více na webu 7.G nebo na Facebooku.
PODĚKOVÁNÍ
Již 1000 nových dárců
Možná právě vy patříte mezi více jak 1000 nových dárců, které v letošních letních měsících získali naši brigádníci. Ještě dnes a v několika dalších týdnech je můžete potkat v ulicích Prahy a Brna. Tuto letní náborovou kampaň pořádáme každým rokem. Běžně se do ní zapojuje přes 200 mladých lidí, kterým není lhostejné prostředí, ve kterém žijí. Děkujeme Vám! Bez lidí, jako jste Vy, by naše práce nebyla možná. Pokud mezi naše dárce ještě nepatříte, neváhejte a navštivte naše webové stránky.
TIP NA VÝLET
Září ve znamení bio
Nakupujete na farmářských tržištích? Znáte bedýnkový systém? Byli jste se někdy podívat na ekofarmě? Pokud ne, můžete to zkusit právě teď. Září je měsícem biopotravin a ekologického zemědělství a u té příležitosti probíhá mnoho zajímavých akcí. Je libo prohlídku ekologického hospodářství nebo biopekárny? Lákají vás jablečné slavnosti? Chcete zkusit pást kozy? Kam vyrazit zjistíte tady.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů