Pátek, 26. dubna 2024

Nejvýkonnější ve světě rychlý výzkumný reaktor MBIR již má základy

Nejvýkonnější ve světě rychlý výzkumný reaktor MBIR již má základy

V ruském výzkumném ústavu NIIAR 11. září 2015 proběhla slavnostní ceremonie u příležitosti odlití prvního betonu do základů budovy pro víceúčelový rychlý výzkumný reaktor MBIR. Jde o projekt státní korporace pro jadernou energii Rosatom na významné rozšíření výzkumu technologií pro pokročilé jaderné reaktory.

Stavební povolení obdržel výzkumný ústav NIIAR, který spadá pod společnost Nauka i inovacii patřící do Rosatomu, dne 8. května 2015 s platností na 10 let. Generální dodavatel Uralenergostroj již na staveništi dokončil přípravné práce. Po zahájení betonáže základů reaktorové budovy byly zahájeny práce na samotné výstavbě reaktoru MBIR, která má být podle plánu dokončena v roce 2020.

Reaktor MBIR má nahradit stávající rychlý výzkumný reaktor BOR-60, který byl postaven před bezmála půlstoletím a který je od svého spuštění úspěšně provozován v ústavu NIIAR. Uvedením reaktoru MBIR do provozu budou významně rozšířeny schopnosti ruského jaderného průmyslu a položeny technologické základy mezinárodního výzkumného centra při tomto reaktoru.

,,Nejde o obyčejnou událost, ale o událost s velmi symbolickým podtextem. Ústav NIIAR tímto oživuje své prvenství nejen v Rusku, ale na celém světě. Vedení Rosatomu si již před dlouhou dobou uvědomilo, že reaktor MBIR není důležitý jen pro Rusko, ale jeho význam sahá až k celosvětové energetické budoucnosti. Jsem přesvědčen, že úspěšně dokončíme stavbu reaktoru MBIR a budeme moci oslavit spuštění nejvýkonnějšího rychlého reaktoru na světě," řekl u této příležitosti Vjačeslav Peršukov, náměstek generálního ředitele Rosatomu pro inovace.

,,Reaktor MBIR je nejvýkonnější mezi rychlými výzkumnými reaktory světa, ať už jde o provozované, projektované nebo již odstavené zařízení. Jeho spuštění otevře novou stránku v historii našeho ústavu, rozšíří spektrum experimentů v této oblasti a bude představovat základ pro plánované mezinárodní centrum pro výzkum v oblasti udržitelného rozvoje jaderné energetiky," sdělil generální ředitel ústavu NIIAR Alexander Tuzov.

Projektování a stavba reaktoru MBIR probíhá v rámci federálního programu Jaderné energetické technologie nové generace pro roky 2010 až 2015 a výhled na období do roku 2020. Díky svým unikátním technickým vlastnostem bude na reaktoru MBIR řešena široká škála současných výzkumných úkolů v oblasti dlouhodobého rozvoje mírového využívání jaderné energie a uzavírání palivového cyklu a také zde budou testovány nové technologie výroby radioizotopů pro lékařství i pro průmysl.

K víceúčelovému výzkumnému zařízení patří nejen samotný reaktor MBIR, ale také komplexní systém vědeckých přístrojů, které budou umožňovat výzkum nových typů jaderného paliva pro pokročilé typy reaktorů, konstrukční materiály a různé typy chladicích látek.

Práce při prvním lití betonu do základů budov reaktoru MBIR zabezpečil generální projektant tohoto víceúčelového výzkumného reaktoru, projekční ústav Atomprojekt. V současnosti tato společnost dokončuje dokumentaci, podle níž budou vyrobeny jednotlivé komponenty včetně reaktorové nádoby.

Na reaktoru MBIR se podílejí také české firmy. V roce 2013 předala společnost EGP Invest, s. r. o., projekt strojovny pro tento reaktor podle kontraktu v hodnotě 65 milionů korun. Spolupráce mezi EGP Invest a projekčním ústavem Atomprojekt byla o rok později dále rozšířena o oblast radioaktivních odpadů. O účast při realizaci projektu MBIR mají zájem i další české společnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů