Úterý, 19. března 2024

Uranu je dost pro tisíc reaktorů

Podle nové studie MIT jsou zásoby uranu dostatečné pro příštích 100 let. Vyplatí se recyklovat použité palivo? A jak to bude s jeho využitím v budoucnu?

Uranu je dost pro tisíc reaktorů

Jaderné palivo - recyklovat, nebo ne?

Prestižní technická univerzita MIT (Massachusetts Institute of Technology) uveřejnila v září studii o budoucnosti jaderného palivového cyklu. Uvádí v ní, že zásob uranu je pro příštích 100 let ve světě i v USA dostatek a postačí i pro tisíc nových amerických reaktorů. Proto je nutné pečlivě uvážit, zda se vyplatí přepracovávat použité jaderné palivo, jak to nyní dělají ve Francii nebo v Japonsku. Toto palivo je totiž dražší než nové.

Uran - je ho skutečně dostatek?Cena nově vyrobeného jaderného paliva je velmi nízká, na ceně elektřiny z jaderných elektráren se podílí pouze dvěma procenty. Podle Charlese Fosberga z MIT je zřejmé, že pokud se cena nově vyrobeného paliva zvýší na dvojnásobek, nebo i více, na cenu elektřiny z jádra to prakticky nebude mít vliv.

Studie MIT dále přepokládá, že zvýší-li se stávající počet jaderných reaktorů ve světě během tohoto století ze současných zhruba 400 na 4000, zvýšená poptávka po uranu se promítne do vyšší výsledné ceny elektřiny pouze jedním procentem.

Je to také argument proti zavedení thoriového cyklu v jaderné energetice. "Proč komplikovat palivový cyklus thoriem, když máme dostatek uranu," ptá se Mujid Kazami, další ze spoluautorů studie MIT.

Použít, přepracovat, uložit

Štěpení atomu uranuMomentálně probíhá hledání účinnějšího palivového cyklu, který by v budoucnu zvýšil využití jaderného paliva v lehkovodních reaktorech. Podle studie bude současný typ reaktorů s jednorázovým využitím paliva růst po celém světě ještě několik desetiletí.

Podle jednoho z autorů studie, Ernsta Monitze, není zatím zcela zřejmé, nakolik se bude současné použité palivo využívat v dalších typech reaktorů. Zásoby použitého paliva ale mohou být cennou strategickou surovinou. Atraktivní bude zřejmě zmenšit objem použitého paliva přepracováním a dlouhodobě skladovat jen jeho velmi malou část zahrnující vysoce radioaktivní látky.

Úplně zpracovat použité palivo dokáží jen jiné typy reaktorů, například rychlé množivé reaktory - ten však ve světě zatím pracuje jen jeden. Ruský rychlý množivý reaktor BN-600 dokáže při výrobě elektřiny vyprodukovat více paliva, než sám spotřebuje, podle Monitze se však tento typ reaktorů v dohledné době nerozšíří.

Budoucnost jaderné energie

V současné době vznikají nové lehkovodní reaktory hlavně v asijských zemích. Na jejich výstavbu se připravují také v mnoha rozvojových zemích, které zatím nemají s jadernou energetikou žádné zkušenosti.

Studie MIT přepokládá, že přední světoví dodavatelé poskytnou těmto zemím kompletní servis formou leasingu, zahrnujícího dodávku nového jaderného paliva a zároveň odběr paliva použitého. To sníží obavy z možného zneužití jaderné energetiky pro výrobu jaderných zbraní nebo prostředků pro teroristické útoky. Zároveň se tak umožní mnoha těmto zemím podstatně snížit jejich emise skleníkových plynů.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů