Úterý, 19. března 2024

Příjmy z ČEZ potřebujeme, jiné zdroje nejsou

Eduard Janota, místopředseda dozorčí rady ČEZ

Příjmy z ČEZ potřebujeme, jiné zdroje nejsou

Dozorčí rada ČEZ bude dnes jednat o měnících se plánech na stavbu jaderné elektrárny Temelín. Právě tento orgán musí schválit případné změny v tendru na dodavatele nových jaderných reaktorů. "Je pravda, že se výběr dodavatelů pro Temelín posouvá. Nechci ale zatím říkat, o kolik se projekt zdrží," říká Eduard Janota z dozorčí rady ČEZ. Sdělit nechtěl ani důvody odkladu.

HN: Proč nechcete tak velké změny v největším evropském energetickém tendru blíž vysvětlit? V dozorčí radě zastupujete zájmy státu, který má v tendru rozhodující slovo!

Zatím není o přesném postupu rozhodnuto, rozhodnutí musí schválit dozorčí rada a my o tom budeme teprve ve čtvrtek jednat. Můžeme to probrat po schůzi dozorčí rady.

HN: Je důvodem zdržení fakt, že ČEZ se rozhodl přitlumit investice, protože se mu horší pozice na trhu?

Je pravda, že si musíme zvyknout na to, že ČEZ není všemocná firma, která si může dovolit, co chce. ČEZ v září upořádal manažerský mítink, na kterém vysvětlil svou novou politiku přísně řízeného cash-flow, které nepřipustí takové tempo zadlužování, jakým se zadlužoval dřív. To přece neznamená, že ustupuje od všech investic.

HN: Na zmiňovaném manažerském mítinku šéfové ČEZ oznámili, že firma začíná s novou, velmi úspornou strategií. Odklad investice za stovky miliard korun s tím nesouvisí?

Vedení ČEZ určitě přijme úsporné kroky, které povedou i k omezení investic. Manažeři budou pečlivěji vyhodnocovat, jaká je výnosnost hlavně zahraničních akvizic. Ale zatím vám k tomu nejsem schopen nic přesnějšího říci.

HN: Jak hodnotíte dosavadní expanzi ČEZ v zahraničí, kterou někteří experti chválí, jiní kritizují?

Zatím ze mne víc nedostanete, i výnosnost zahraničních investic ČEZ budeme probírat na dozorčí radě. Dnes to nemůžu dál komentovat, když jsme o tom ještě nejednali.

HN: ČEZ čeká horší období a nižší zisky. Budete trvat na tom, aby firma odváděla do státního rozpočtu stále stejné peníze jako v tučných letech?

Ano. Jak už řekl ministr financí na zářijovém manažerském mítinku ČEZ, stát předpokládá stále stejnou výši divideny, stejné příjmy.

HN: Nebojíte se, že to podváže konkurenceschopnost ČEZ a jeho investiční možnosti? Přesně před tím varuje ministr průmyslu Martin Kocourek.

Stát potřebuje příjmy z dividend ČEZ na reformu důchodů a na financování nápravy ekologických škod. Z jiných mimorozpočtových zdrojů to nelze řešit, protože žádné takové zdroje prostě nejsou. Situace je složitá, ale ministerstvo financí očekává, že se dividendy snižovat nebudou.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů