Čtvrtek, 18. dubna 2024

Čína - K zvládnutí recyklace jaderného paliva ještě 10 let

Čína - K zvládnutí recyklace jaderného paliva ještě 10 let

Čína bude potřebovat ještě nejméně deset let, než bude schopná znovu zpracovávat vyhořelé jaderné palivo. Informuje o tom v úterý agentura AFP.

Na začátku ledna Čína slavnostně oznámila, že její vědci vyvinuli technologii, která umožňuje znovu zpracovávat vyhořelé jaderné palivo. V úterý však čínská společnost China National Nuclear Corp. (CNNC) přiznala, že jim potrvá ještě nejméně deset let, než budou technologie moci "prodloužit životnost čínským uranovým ložiskům".

Čínští výzkumníci na technologii, kterou vlastní pouze Británie, Francie a Indie, pracovali 24 let. Peking plánuje začít s výstavbou jaderných elektráren nové generace, které budou moci recyklovaný materiál využívat.

Čína má v současnosti zásoby uranu maximálně na 70 let. Průlomová technologie zpracovávání vyhořelého materiálu údajně znamená zajištění paliva na mnohem delší dobu - tři tisíce let.

Zpracování vyhořelého paliva snižuje množství jaderného odpadu a bezpečně uzavírá jaderný cyklus.

V Číně nyní funguje 13 jaderných elektráren. Technologii recyklace vyhořelého paliva však zatím žádná z nich nepoužívá pro průmyslové účely.

Čína je zatím energeticky závislá především na uhlí, poslední dobou se však snaží zdroje energie diverzifikovat. Růst čínské ekonomiky vyvolává zvýšenou spotřebu energií a země se loni stala největším spotřebitelem na světě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů