Pátek, 29. března 2024

Radioaktivita dál uniká do moře u japonských břehů

Elektrárenská společnost TEPCO hledá dobrovolníky na odstraňování závad v havarované elektrárně...

Radioaktivita dál uniká do moře u japonských břehů

Neúspěchem skončily o víkendu pokusy utěsnit zhruba 20centimetrovou trhlinu v jímce druhého reaktoru fukušimské jaderné elektrárny, z níž uniká do moře vysoce radioaktivní voda. Poté, co se ji nepodařilo ucpat betonem, hodlá nyní elektrárenská společnost TEPCO vyzkoušet speciální polymer.

Premiér: Nemůžete prohrát

Povzbudit techniky přijel včera i kritizovaný japonský premiér Naoto Kan.

"Chtěl bych, aby jste šli do tohoto boje s přesvědčením, že prostě nemůžete prohrát," uvedl Kan, který fukušimskou oblast ohroženou jadernou havárií navštívil poprvé od katastrofy před třemi týdny.

Trhlina je největším podezřelým z úniku kontaminované vody, která výrazně zvyšuje úroveň radiace v okolí elektrárny.

"Snažíme se zjistit, odkud uniká radioaktivita do moře, a trhlina v jímce je určitě jedním ze zdrojů," řekl mluvčí Úřadu pro jadernou bezpečnost Hidehiko Nišijama.

Pracovníci TEPCO naměřili ve vodě v prasklé jímce radioaktivitu kolem tisíce milisievertů za hodinu. Zvýšené hodnoty, byť výrazně nižší, byly naměřeny i v moři u elektrárny. Experti nicméně veřejnost uklidňují, že radiace se v oceánu rychle ředí a nebude proto představovat zásadní zdravotní riziko.

Dalším problémem je ovšem radioaktivní voda, která se nachází přímo v areálu elektrárny. K Fukušimě míří obří tanker, kam chtějí technici kontaminovanou vodu odčerpat. Do "plovoucího ostrova", jak supertankeru přezdívají japonská média, se vejde deset tisíc tun vody. Podle odhadů TEPCO z poškozených reaktorů vyteklo celkem 13 tisíc tun vody.

"Snažíme se využít všechny možnosti, abychom znovu získali kontrolu nad elektrárnou. Tanker by nám v tom mohl velmi pomoci," cituje server britského listu The Guardian jednoho z pracovníků.

Poradce japonského premiéra ale přiznal, že může trvat i měsíce, než se podaří únik radioaktivity do moře zcela zastavit.

Odčerpání vody by ale rozhodně zvýšilo bezpečnost techniků a záchranářů, kteří se musí při práci stále rychleji střídat, aby nebyli vystaveni příliš vysokým dávkám radiace.

5000 dolarů za směnu

Podle informací britského deníku nyní TEPCO hledá dobrovolníky, kteří by vnikali do nejnebezpečnějších částí poškozených bloků. Firma nabízí až 5000 dolarů za směnu.

Japonská i světová média začínají upozorňovat, že podmínky jsou pro záchranáře velmi tvrdé. Velmi dlouho například společnosti trvalo, než začala do tábora záchranářů dodávat také něco jiného než balenou vodu a sušenky.

"Nemyslíme, že jsou to hrdinové. Dělají to, co by měli dělat," citoval nepříliš ohleduplný výrok jednoho z manažerů TEPCO britský týdeník The Economist.

TEPCO čelí i kritice ze strany lidí, žijících v okolí elektrárny. "Některé informace, které dostáváme od elektrárenské společnosti, jsou den staré, vůbec jim nemůžeme věřit," napsal v blogu Dai Saito, který žije v pásmu mezi 20 až 30 kilometrů od fukušimské elektrárny, kde je evakuace dobrovolná, ale lidé by neměli vycházet z domovů.

Japonská vláda také oznámila, že počet potvrzených obětí stoupl již na 12 020 osob, dalších 15 512 lidí se stále pohřešuje.


Chyby energetiků

Pozdní informování

Naprostá většina Japonců nemůže společnosti Tokyo Electric Power Company (TEPCO) odpustit, že o fukušimské havárii informovala se zpožděním a nepřesně. Hlavním informátorem o havárii se tak stal vládní mluvčí Jukio Edano.

Zmatečné měření

Již dvakrát musela elektrárenská společnost přiznat, že udělala zásadní chybu při měření úrovně radiace. Jednou dokonce oznámila, že úroveň znečištění přesahuje normu desetmilionkrát, zatímco limit byl překonán "jen" stotisíckrát.

Omluva nestačí

Evakuovaní Japonci si stěžují, že firma TEPCO se o jejich osud nezajímá. Omluvu viceprezidenta společnosti odmítají.

Aktuální zpravodajství včetně animací, videa a fotogalerií najdete na www.ihned.cz

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů