Pátek, 29. března 2024

Tisíce lidí v Tokiu demonstrovaly proti jaderné energii

Tisíce lidí v Tokiu demonstrovaly proti jaderné energii

Tisíce lidí dnes v centru Tokia protestovaly proti jaderné energii a požadovaly rozsáhlejší využívání alternativních zdrojů. Informovala o tom agentura AFP. Podle agentury AP chce Japonsko v pondělí zahájit rozsáhlou pátrací akci, při níž bude v oblastech postižených zemětřesením a cunami téměř 25.000 vojáků hledat těla obětí přírodních katastrof.

Demonstrace v japonském hlavním městě se zúčastnilo asi 5000 lidí, řada z nich nesla plakáty s nápisy jako "Sbohem jaderná energie", další na sobě měli plynové masky, nebo roušky přes obličej.

"Máme strach. Před Fukušimou jsem o tom moc nepřemýšlel, ale teď musíme jednat, musíme to udělat pro naše děti," prohlásil jeden z demonstrantů.

Odpor vůči jaderné energetice v Japonsku významně stoupl kvůli vážnému poškození jaderné elektrárny Fukušima 1, z níž po březnové přírodní katastrofě uniklo velké množství radioaktivního materiálu.

Společnost TEPCO, která elektrárnu provozuje, oznámila, že do začátku června vybuduje mezisklady, které by měly pojmout 31.400 tun kontaminované vody. Desítky tisíc tun radioaktivní vody nyní ztěžují práce v poškozených reaktorech.

Dvoudenního pátrání se podle japonské armády zúčastní desetitisíce vojáků s podporou asi 90 helikoptér a letadel a 50 lodí. Do třetí rozsáhlé pátrací akce od zemětřesení a cunami se zapojí také 100 vojenských potápěčů.

Do evakuované zóny okolo Fukušimy 1 má být vyslán tým veterinářů, aby zkontroloval stav zvířat, která v oblasti zůstala. Podle odhadů nechali farmáři v zóně do 20 kilometrů od postižené elektrárny asi 3000 krav, 130.000 prasat a 680.000 kuřat. Řada ze zvířat pravděpodobně již pošla hlady, u dalších vláda zvažuje, že je s povolením majitelů usmrtí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů