Úterý, 23. dubna 2024

Společnost Pars nova zpříjemní cestování vlakem zákazníkům Českých drah.

Společnost Pars nova zpříjemní cestování vlakem zákazníkům Českých drah.

V Praze proběhlo v polovině října slavnostní ukončení projektu modernizací čtyřiceti moderních osobních vozů Bdmpee. Vozy vyrobené v devadesátých letech prošly v Pars nova komplexní obnovou a nyní jsou součástí vnitrostátních i mezinárodních rychlíků Českých drah EuroCity a InterCity.

Smlouvu na modernizaci 40 kusů vozů vyrobených na začátku devadesátých let ještě pod označením Bmee uzavřely ČD, a.s. s Pars nova Šumperk v roce 2012. Od první poloviny roku 2013 probíhal zkušební provoz a letos na konci září předala společnost Pars nova Českým drahám poslední omlazený kus.

,,Modernizace se týká nejen technických a provozních parametrů, ale cestující ocení především zcela nový moderní interiér s praktickými novinkami - pohodlnější sedačky, rozkládací či sklopné stolky, zásuvky na 230 V pro nabíjení notebooků či telefonů, nová okna zabezpečují tepelný komfort a interiér, který je samozřejmě klimatizován," uvedl Tomáš Ignačák, předseda představenstva Pars nova.

Výhodou nových vozů jsou i toalety s možností použití i při stání ve stanici. Příjemnějšímu cestování přispívají také dostatečné prostory pro odkládání kol a kočárků, bezpečností systémy zavírání dveří nebo audiovizuální informační systém.

Z technických a provozních změn je největším přínosem úprava podvozků a brzdového systému včetně dosazení elektropneumatické brzdy. Vozy mohou jezdit rychlostí až 160 km/h. Po modernizaci vozy splňují nejvyšší požadavky na bezpečnost provozu a cestujících, mimo jiné i aktuální požadavky na bezpečný provoz tunely do délky 5 kilometrů a další náročné mezinárodní standardy. Mohou tak jezdit po celé Evropě.

,,Celková cena zakázky na modernizaci vozů Českých drah byla 700 milionů Kč. Modernizované vozy jsou již nasazovány ve vlacích na trasách Praha - Ostrava - Žilina, Praha - Brno - Bratislava - Budapešť nebo Praha - Plzeň - Mnichov," uvedl k tendru Michal Kurtinec, generální ředitel Pars nova.

Další informace

Jana Kaněvová
Pars nova a.s.
mob. 602 680 709
e-mail: jana.kanevova@skoda.cz

ZDROJ: Škoda Transportation

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů