Úterý, 19. března 2024

Teplice koupí pět hybridních trolejbusů za 75 milionů korun

 Teplice koupí pět hybridních trolejbusů za 75 milionů korun

Teplice koupí pět hybridních trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem. Náklady se odhadují na 75 milionů korun včetně DPH. Jezdit by mohly po lázeňském městě příští rok. Koupi dnes schválili zastupitelé, hlasovalo pro ni 23 z 27 přítomných.

Zakoupená vozidla by mohla být nasazena do provozu od 1. července 2018. Současnému provozovateli městské hromadné dopravy, kterým je společnost Arriva Teplice, končí smlouva a město připravuje výběrového řízení. "Máme před sebou velké výběrové řízení, proto byl vypracován plán, jakou cestou město půjde. Rozhodlo se pro hybridní trolejbusy, které budou moci jezdit na různých trasách, v rámci optimalizace se pak ušetří i na platech řidičů a podobně," řekl ČTK vedoucí finančního odboru Roman Jodas.

Hybridní trolejbusy budou jezdit na nově vytvořené lince č. 113 v trase z Hudcova přes nemocnici, Benešovo náměstí, hlavní nádraží, plaveckou halu, Šanov a Trnovany až na Anger a na lince č. 125 z Nové Vsi přes Pražskou a Benešovo náměstí k hlavnímu nádraží. "Výstavba nových tratí, zvláště do vzdálenějších míst, jako je Hudcov, je poměrně drahá, proto hybridy," vysvětlil Jodas. "Mělo by to fungovat tak, že řidič dojede na místo, kde končí troleje, sundá tyč a pokračuje dál," dodal Jodas.

Zastupitelé kvůli koupi trolejbusů rozhodli o navýšení rozpočtu o 49 milionů korun. Rozpočet totiž počítal s pořízením dvou standardních trolejbusů za 26 milionů korun.

Protože Teplice nemají dopravní podnik, vlastní pouze vozový park a infrastrukturu, nemohly v minulosti žádat o dotace na koupi nových vozidel. "Vše pořizujeme z vlastního rozpočtu," uvedl Jodas. V plánu je v dalších pěti letech nákup zhruba čtyř až pěti vozů ročně. "Bude záležet na úpravě linek, zda se vozy osvědčí a dalších věcech," podotkl Jodas.

Radka Fialová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů