Úterý, 19. března 2024

EU: Kamiony budou platit i za hluk a znečištění

EU: Kamiony budou platit i za hluk a znečištění

Lucemburk - Evropská unie se po dvou letech jednání shodla, že by měli její členové mít možnost navýšit mýtné nákladním automobilům za znečištění a hluk, které produkují. Belgické předsednictví by chtělo debatu uzavřít ještě dnes. I tak však půjde směrnice, které se říká euroviněta, na stůl Evropského parlamentu, jehož souhlas je k definitivnímu schválení nezbytný. Původní návrh chtěl ještě finančně zvýhodňovat kamiony, které by na silnice nevyrážely ve špičce. To ale jednáními dál neprošlo.

Video: Telefonát Evy Hrnčířové

Za hluk a znečištění si kamiony připlatí. Nové pravidlo se totiž bude týkat všech zemí, v nichž kamiony platí mýtné. V současnosti mýtné používá 11 zemí EU včetně Česka a Slovenska. Polska a Maďarska se to již brzy bude týkat také. Zda možnosti státy sedmadvacítky využijí, zůstane nicméně na rozhodnutí jednotlivých členů.

Kamiony nyní obvykle platí mýtné ve výši 15 až 25 eurocentů za kilometr (3,7 až 6,12 koruny). Výše částky přitom závisí na typu automobilu či cesty, po níž vůz jede. V unii je mýtné placeno na zhruba 15 tisících kilometrech, to by se ale podle dohody mělo rozšířit až na 30 tisíc kilometrů. Členské země by navíc podle dohody mohly navýšit mýtné kvůli hluku a znečištění z kamionů nad 3,5 tuny asi o tři až čtyři eurocenty (73 až 98 haléřů).

Kamiony životnímu prostředí ubližují ve výši 100 miliard euro

Mýtná brána Mýtná brána Doteď mohly země při výpočtu mýtného započítávat pouze náklady spjaté s výstavbou a údržbou dopravní infrastruktury. Otázkou ale zůstává zohlednění vlivu silniční dopravy na životní prostředí. Evropská komise už dříve tyto dopady na prostředí odhadla na zhruba 100 miliard eur (2,45 bilionu korun). Nákladní doprava je pak odpovědná za zhruba tři čtvrtiny škodlivých emisí z dopravy včetně osobních vozů.

Kam by státy měly investovat peníze, které na navýšeném mýtném vyberou, se unie ještě nedohodla. Otázkou je, zda si budou moci s částkou dělat, co chtějí, nebo zda by ji měly investovat zpět do obnovy životního prostředí.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů