Úterý, 19. března 2024

Nová zelená úsporám: Za dva měsíce podáno 1587 žádostí za více než 343 milionů korun

Nová zelená úsporám: Za dva měsíce podáno 1587 žádostí za více než 343 milionů korun

Za pouhé dva měsíce od spuštění příjmu žádostí do kontinuální výzvy programu Nová zelená úsporám dorazilo na Státní fond životního prostředí ČR celkem 1587 žádostí. Vyjádřeno v korunách to představuje sumu v celkové výši více než 343 milionů korun. A zájem o účast v programu neopadá ani s koncem roku, denně přicházejí desítky nových žádostí.

Kontinuální výzva určená pro rodinné domy jede na plné obrátky. Zájemci o dotace podávají své žádosti od 22. října 2015 a od té doby jen za první měsíc dorazilo na SFŽP ČR celkem 813 žádostí. ,,Zhruba po dvou měsících jsme dnes s počtem 1587 podaných žádostí téměř na dvojnásobku. V rámci kontinuální výzvy počítáme, že v příštím roce budou k dispozici další prostředky v programu NZÚ v hodnotě až 2,85 miliardy korun," komentuje aktuální stav programu ministr životního prostředí Richard Brabec. V kontinuální výzvě mohou žadatelé o dotaci podávat své žádosti až do roku 2021. Během této doby program přerozdělí zhruba 27 miliard korun získaných z prodeje emisních povolenek.

,,Snažíme se, aby administrace žádostí byla co nejrychlejší. Od spuštění výzvy bylo proplaceno už 149 žádostí za více než 10 milionů korun. Dalších 809 žádostí s dotací 200 milionů již bylo schváleno a nyní se čeká, než žadatel doloží realizaci projektu. Kompletní vyřízení žádosti má nově přesně stanovené lhůty - do tří týdnů od podání žádosti by měl zájemce o dotaci vědět, zda příspěvek obdrží. Pokud se žádostí uspěje, projekt úspěšně zrealizuje a doloží Fondu veškerou dokumentaci, tak do dalších tří týdnů dostane dotaci na účet," vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Aktuální výzva je pro majitele rodinných domů, kteří chtějí získat dotaci na výměnu oken, dveří, zateplení domu, výměnu elektrického zdroje tepla za tepelné čerpadlo či solární systémy. Podporuje se i výstavba domů s velmi nízkou energetickou náročností. Stejně jako v minulých výzvách platí, že se výše dotace odvíjí od dosažených energetických úspor a ve výsledku může uhradit až 50 % celkových výdajů. ,,Výhodou kontinuální výzvy je, že žadatel si svoji akci může v klidu naplánovat a přizpůsobit svým finančním i časovým možnostem. Realizaci úsporných opatření tak lze provádět po částech v průběhu několika let, a to s dotací," dodává ředitel Valdman.

Největší zájem o příspěvky na energeticky úsporná opatření hlásí Moravskoslezský, Středočeský a Jihomoravský kraj. Nejméně žádostí naopak přichází z Karlovarského a Libereckého kraje. Z podporovaných oblastí je jednoznačně nejvíce v kurzu zateplování, kam směřuje přes 70 % dotačních příspěvků. Zájem roste i o dotace na pasivní domy, kde se aktuálně eviduje 94 žádostí. Ze zdrojů jsou tradičně nejžádanější solární termické systémy.

,,Snižování energetické náročnosti budov je jednou z našich priorit, jen v loňském a letošním roce jsme do této oblasti investovali během tří výzev NZÚ více než 2,5 miliardy korun," bilancuje ministr Brabec. ,,Další miliardy, tentokrát do veřejných budov, šly z končícího Operačního programu Životní prostředí, kde jsme díky záchraně prostředků EU mohli vypsat výzvy na energetické úspory ve veřejných budovách v loňském i letošním roce. Zároveň máme aktuálně otevřenou výzvu v novém OPŽP, kde přijímáme žádosti do dubna 2016, a v NZÚ chystáme již druhou výzvu na zateplení bytových domů v Praze," prozrazuje ministr Brabec.

Zažádat o peníze na energeticky úsporná opatření mohou majitelé rodinných domů před realizací podporovaných opatření, v jejich průběhu nebo i po dokončení. Elektronický formulář žádosti je dostupný na webových stránkách programu, kde jsou rovněž uvedeny veškeré podrobnější informace. V případě jakýchkoli nejasností nebo dotazů se mohou žadatelé obracet na pracovníky krajských poboček Fondu, kteří jsou jim k dispozici v pondělí a ve středu od 9 do 17 hodin a v pátek od 9 do 12 hodin. Využít mohou i zelenou linku na telefonním čísle 800 260 500, a to od pondělí do pátku od 7 do 16 hodin.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů