Úterý, 19. března 2024

Dotace na kotle lidé v hradeckém kraji vyčerpali za 14 dní

Dotace na kotle lidé v hradeckém kraji vyčerpali za 14 dní

Lidé v Královéhradeckém kraji po 14 dnech vyčerpali dotaci 100 milionů korun na výměnu neekologických kotlů. Žádost podalo přes 1000 lidí, souhrnná suma jejich požadavků na dotaci činí asi 120 milionů korun. Hejtmanství dnes v 10:00 příjem žádostí zastavilo a začne žádosti hodnotit. Kraj současně počítá s vyhlášením další dotační výzvy v obdobné sumě 100 milionů korun, žádosti by chtěl kraj přijímat od července. ČTK to sdělila mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

Příjem žádostí až do výše 120 milionů korun kraj povolil proto, že je pravděpodobné, že ne všem žadatelům bude vyhověno. "Abychom doopravdy vyčerpali celých 100 milionů korun, strop jsme mírně posunuli," uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za evropské granty a dotace Otakar Ruml (KSČM). Žadatelé mohou poslední podané žádosti ještě upravovat, proto bude přesný počet zájemců znám až ve čtvrtek.

Nyní se budou žádosti hodnotit a přibližně do konce dubna se budou uzavírat smlouvy s jednotlivými žadateli, uvedla Götzová. Po podpisu smlouvy může začít proplácení výdajů. Po ukončení hodnocení a rozdělení peněz kraj začne připravovat druhou výzvu.

Pokud kraj během dvou let rozdělí na dotacích všech 200 milionů korun, zajistí si podle Rumla i další přísun dotací na příští roky. "Pak se lidé opravdu nemusí bát, že by se na ně s dotací nedostalo," uvedl Ruml.

Sběr žádostí v nynější první výzvě začal úderem půlnoci 11. ledna. Žádosti se podávaly výhradně elektronicky, takže lidé nemuseli stát na úřadě fronty. Lidé, kteří neumějí zacházet s počítačem nebo si se žádostí nevěděli rady, mohli přijít žádost podat elektronicky přímo na hejtmanství. Kraj pro tyto případy v budově zřídil místnost s počítači, kde úředníci lidem s internetovým podáním žádosti radili.

Zahájení podávání žádostí provázely v prvních hodinách problémy, kvůli přetížení serveru byl systém zpočátku pomalý. Kraj proto nechal server posílit na dvojnásobnou kapacitu, což situaci stabilizovalo.

Výše dotace v nyní vyhlášené výzvě je odstupňovaná podle typu kotle. Na nový uhelný zdroj je dotace nejmenší, na kotel na biomasu a na pořízení tepelného čerpadla je nejvyšší. Záleží i na tom, zda je dům ve znečištěné oblasti. Ty mají podporu o pět procentních bodů vyšší. Na výměnu kotle a nová úsporná opatření tak budou moci lidé získat až pětaosmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150.000 korun, tedy až 127.500 korun.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů