Pátek, 29. března 2024

Dotace z programu Zelená úsporám vyplatí MŽP do konce března

Dotace z programu Zelená úsporám vyplatí MŽP do konce března

Do konce března dostanou od Státního fondu životního prostředí ČR finanční dotace žadatelé, jejichž smlouvy byly schváleny 91. Radou fondu 30. září loňského roku. Celkem se jedná o 17 000 žádostí v objemu přes 5 miliard korun, které byly podány v období od června do září minulého roku. Zároveň také pokračuje kontrola přijatých žádostí, kterých zbývá překontrolovat ještě 9 000, v prosinci loňského roku bylo prověřeno 5 000 žádostí.

"Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR se od počátku snaží v programu Zelená úsporám co nejrychleji administrovat přijaté žádosti. V posledním týdnu před přerušením programu jsme ale obdrželi celkem 10 425 žádostí, což je výrazně více, než je technická a personální kapacita SFŽP. V porovnání s tím za celý rok 2009 přijal SFŽP pouze 3 100 žádostí,"řekla 1. náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.

Aby bylo možné uspokojit všechny žadatele o dotace, kteří podali své žádosti v souladu s podmínkami programu, uvažuje MŽP o snížení dotace v řádu několika procentních bodů. V současné době tedy vede jednání s kupci emisních kreditů, aby se aktuální průměrná výše podpory, která se pohybuje v rozmezí 60 - 65 %, mohla o něco snížit.

K dnešnímu dni je v programu Zelená úsporám evidováno 75 000 žádostí, z toho je 37 000 žádostí schváleno. V roce 2010 byla vyplacena 1.998.830.620,- Kč, v roce 2009 to bylo 3.287.100,-Kč. Za celou dobu trvání programu jde celkem o 2.002.117.720,- Kč.

Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje jednotek AAU, které byly doposud prodány ve smluvní ceně 19,6 miliard korun.

více na :
www.sfzp.cz, www.zelenausporam.cz, www.mzp.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů