Pátek, 19. dubna 2024

Obce mají opět šanci získat dotace na zateplování veřejných budov

Obce mají opět šanci získat dotace na zateplování veřejných budov

Města a obce budou mít opět šanci získat dotace na zateplování veřejných budov. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyhlásí v říjnu výzvu operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Žádosti se začnou přijímat 1. prosince a jejich uzávěrka bude 6. ledna 2012, řekla ČTK mluvčí MŽP Michaela Jendeková.

Města a obce Plzeňského kraje na tento podle nich opožděný krok čekají už několik měsíců. Zastavená podpora na zateplování veřejných budov z programu Zelená úsporám má být podle slibů ministerstva nahrazena právě programem OPŽP, kde mělo být od srpna na veřejné budovy vyhrazeno přes tři miliardy korun, řekl ČTK Marek Sýkora ze správní rady Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje (SMOPK), které spolu se Svazem měst a obcí a Asociací krajů tlačí na urychlený rozběh programu.

Podle aktuálních informací z webových stránek MŽP mohou žadatelé o dotaci na zateplení veřejných budov, kteří nestihli žádost podat v programu Zelená úsporám, tak učinit v OPŽP. Vydaný manuál na http://www.mzp.cz/cz/news_110926 jim pomůže s přípravou příloh. Připravovaná výzva se jmenuje Realizace úspor energie a využití odpadního tepla. Manuál porovnává povinné přílohy u žádostí podaných v Zelená úsporám a v připravované výzvě OPŽP.

Podle šéfa SMOPK a člena monitorovacího výboru OPŽP Jaroslava Perlíka budou muset obce zpracovat na své akce projektovou dokumentaci, což je podmínka OPŽP; u programu Zelená úsporám to být nemuselo. Součástí žádosti bude muset být také aktuální energetický audit. Na zateplování veřejných budov má být podle SMOPK vyčleněno 2,5 miliardy korun převedených z nečerpaných dotačních kapitol OPŽP a minimálně půl miliardy korun z programu Zelená úsporám. Podle Perlíka preferují obce zateplení mateřských a základních škol, jídelen a dalšího zázemí.

"Všichni, kdo už dříve požádali, by měli dostat dopisy. Ale jen loňské požadavky jsou za 4,2 miliardy korun a další ještě přibudou," řekl Sýkora, podle něhož zatím stát preferoval soukromé projekty. Přitom podle SMOPK je tato dotace jedinou přímo pro obce, které už prý měly mít do konce srpna jasno, kolik získaly v hodnocení bodů, a ve stejném termínu měl být vydán manuál pro OPŽP pro zateplování veřejných budov.

"SMOPK i velký svaz chtěly, aby se po zrušení Zelené úsporám pro veřejné budovy vytvořila alternativa. Díky naší iniciativě se podařilo přesvědčit monitorovací výbor OPŽP, aby se přesunuly peníze z nevyužívaných podpor stejné prioritní osy do osy, kde už peníze nebyly a je o ně velký zájem zejména veřejnoprávních subjektů," uvedl Sýkora. Státní fond obce ujistil, že by měla být alespoň část z více než 1000 loni podaných projektů uspokojena, a to podle rozsahu a kvality.

Výzva bude podle Sýkory pro toto plánovací období EU poslední možností, jak zateplit veřejné školské budovy.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů