Úterý, 19. března 2024

CESKA EKONOMIKA MEZIROCNE PROPADLA, AVIZUJE CSU

NEJVIC BY POMOHLO ZATEPLOVANI DOMU, ROZVOJ CISTE OBNOVITELNE ENRGIE A STABILNI PROSTREDI PRO INOVACE

CESKA EKONOMIKA MEZIROCNE PROPADLA, AVIZUJE CSU

Hledani dalsich penez na Novou zelenou usporam - ktera odstartovala za velkeho zajmu lidi toto pondeli - je zase o neco nalehavejsi. Vyrazne vetsi program podpory energetickych renovaci budov by pomohl napravit mezirocni propad ceske ekonomiky a prispel by k pokracovani jejiho slibneho zlepseni oproti minulemu ctvrtleti. Hnuti DUHA tak reagovalo na dnesni predbezna cisla CSU, podle ktereho se ceske hospodarstvi propadlo oproti lonsku o 1,2 procenta, i kdyz mezictvrtletne se zvysilo o 0,7 procenta [1]. Zeme EU pritom mezirocne zvysily vyrobu o 0,4 procenta [2].

Ekonomove Miroslav Zamecnik, clen NERV, a Tomas Lhotak ve studii pro Hnuti DUHA spocetli, ze program na zateplovani budov s rocnim rozpoctem 16 miliard kazdorocne vytvori 32 miliard korun hrubeho domaciho produktu a zajisti 31 tisic stabilnich pracovnich mist a bude - diky danovym vynosu a uspore na socialnich davkach - stat jen 3,5 miliardy [3].

Cista odvetvi patri v EU k sektorum s nejvetsim rustem. CR vsak v tomto perspektivnim behu velmi zaostava. V EU jen sektor obnovitelnych zdroju zamestnava 450 000 lidi, recyklace odpadu vytvari dalsich 137 000 pracovnich mist [4]. Ale Rusnokova vlada v demisi prosazuje novym zakonem zastaveni rozvoje malych zdroju ciste energie pro obce a domacnosti a naopak pokracovani dotaci pro spinavy prumysl - pro paleni odpadu a uhli [5].

Rozvijet vsak jen nekolik dilcich odvetvi nestaci. Ceska ekonomika potrebuje impuls a zaroven stabilni prostredi pro nova, progresivni odvetvi. Potrebuje se predevsim zbavit silne zavislosti na drazsich a drazsich fosilnich palivech, ktera ji tizi jako koule na noze. Proto Hnuti DUHA navrhuje prijmout zakon po vzoru Velke Britanie nebo Rakouska, ktery urci tempo, jakym zeme bude snizovat svoji spotrebu uhli, ropy a plynu [6]. Rozhybe investice do chytrych reseni, jako jsou usporne domy a pohodlna verejna doprava, snadna recyklace odpadu, cista energie nebo ceske potraviny v obchodech.

Jiri Kozelouh, energeticky expert Hnuti DUHA, rekl:


"Stat musi resit ekonomicky propad. Prvni pomoci pro nemocnou ekonomiku je vyznamne navyseni penez na zateplovani domu. Rozhybe mistni vyrobu, vzniknou nova pracovni mista a lidem se ulevi pri placeni za energie."

"Nase zeme potrebuje dlouhodobe opatreni, ktere jej vyvede z recese. Zakon podle britskeho vzoru postupne zbavi ekonomiku tizive zavislosti na fosilnich palivech a rozhybe nova, progresivni odvetvi."


Kontakty:

Jiri Kozelouh
, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Pinos, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů